Bo na tem mestu nekoč zares zaživel muzej sodobne umetnosti? Foto: Moderna galerija
Bo na tem mestu nekoč zares zaživel muzej sodobne umetnosti? Foto: Moderna galerija
Moderna galerija
Moderna galerija ne more več dobro predstavljati najsodobnejših premikov v likovni umetnosti. Prostorska stiska je prevelika. Foto: RTV SLO

Sezona predavanja v Moderni galeriji se namreč še ni končala, o tem sta spregovorila Kasper König in Carlos Basuald. Nastop Kasperja Königa, direktorja kölnskega Ludwig Museuma je odprlo cikel predavanj, ki obravnavajo odnos med muzejem moderne in muzejem sodobne umetnosti.



Napoved leta 2000, uresničitev ... Kdaj?
Možnost za oblikovanje muzeja sodobne umetnosti ponuja stavba nekdanje vojašnice na Metelkovi 22, v kateri je Moderna galerija leta 2000 ob frankfurtskem bienalu sodobne umetnosti Manifesta postavila razstavo Arteast 2000+, ki je predstavila umetnost Vzhodne Evrope na temeljih avantgardnih tradicij. Postavitev naj bi bila tudi napoved oblikovanja novega muzeja, ki bi omogočil naprednejše načine predstavitev eksponatov, večjo interdisciplinarnost in interpretacijo sodobnih umetniških smernic.

Basualdo drugič na obisku
Drugi gost Carlos Basualdo, pesnik, umetnostni kritik in kustos, je v Ljubljano prvič delovno pripotoval leta 2000, ko je bil gostujoči kustos razstave Ničvredno/Neprecenljivo. Basualdo, ki je soeloval že pri oblikovanju documente in beneškega bienala vizualne umetnosti, je trenutno kustos za sodobno umetnost v ustanovi Philadelphia Museum of Art.