Pesnici, igralki, šansonjerki in ilustratorki je v tožbi očitana prekoračitev pravice do časti in dobrega imena. Podana je tudi zahteva za opravičilo, objavo sodbe in plačilo 2000 evrov odškodnine.

Svetlana Makarovič in Jože Možina. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič in Jože Možina. Foto: BoBo

Svetlana Makarovič je v satirični pesmi Utrip laži Jožeta Možino zaradi njegovega prikaza dogajanja v Dražgošah med drugo svetovno vojno v tedenski oddaji TV Slovenija Utrip med drugim primerjala z lažnivcem, hlapcem vlade in izdajalcem.

Makarovič bi se morala na okrajnem sodišču v Ljubljani zagovarjati že konec maja, a je takrat sodišče obravnavo zaradi nejasnosti pri dokazih preložilo na današnji datum. Naslednji narok z zaslišanjem obeh strani bo predvidoma 19. decembra.

Odvetnik Možine: Ravnanje pesnice je povzročilo besedne napade na Možino
Odvetnik Žiga Podobnik, ki zastopa Možino, je na današnji obravnavi med drugim izpostavil način, na katerega je Svetlana Makarovič na januarskem shodu leta 2022 prebrala svoje domnevno sporno besedilo. Po besedah Podobnika je tako iz besed pesnice kot njenega načina recitiranja razviden njen namen – črnitev in ponižanje Jožeta Možine. Po njegovih besedah Možina posledice ravnanja Svetlane Makarovič čuti še danes, saj je povzročilo besedne napade popolnih neznancev nanj Svetlane tako na spletu kot tudi na ulici.

Odvetnik Svetlane Makarovič: Politična satira je pravno varovana umetniška pravica.
Odvetnik Jožeta Možine meni, da obstajajo znaki kaznivega dejanja spodbujanja ali razpihovanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti v skladu z 297. členom Kazenskega zakonika, kar je odvetnik Svetlane Makarovič David Sluga zavrnil tudi s sklicevanjem na politično satiro, ki je, kot je dejal, pravno varovana umetniška pravica.

Sluga še meni, da pravni red Možini ne nudi pravnega varstva in da obstaja evropska sodna praksa s stališčem najvišjega sodišča, da ima svoboda izražanja in umetniškega ustvarjanja prednost pred domnevnim občutkom razžalitve.

Vloženo dodatno dokazno gradivo
Konkretne okoliščine, v katerih naj bi Svetlana Makarovič izrekla morebitne žaljive besede na račun Možine, pa tudi preglasijo njihovo morebitno protipravnost, saj se je Svetlana Makarovič na takratno politično dogajanje v Sloveniji v času pandemije covida-19 zgolj odzvala s politično satiro, njena reakcija kot pomembne družbene osebe in večkrat nagrajene pesnice pa je bila upravičena, še menil njen pravni zastopnik. Ta je na današnjem naroku tudi vložil dodatno dokazno gradivo, zaradi česar je Možinov pravni zastopnik zaprosil za ustrezen čas za proučitev, čemur je sodnica Katarina Kumar tudi ugodila.

Na naslednjem naroku na sodišču naj bi bila zaslišana tako Svetlana Makarovič kot Jože Možina.