Leta 2020 se je BP odločil, da se umakne iz ocenjevalne komisije za nagrado BP portrait award v Narodni galeriji portretov, do tedaj je bila naftna družba v komisiji zastopana 23 let. Lani niso podelili nagrade in tudi letos je ne bodo, saj je stavba St. Martin's Place, v kateri je galerija, zaprta zaradi 35,5 milijona funtov (42,6 milijona evrov) vredne prenove, piše The Art Newspaper.

Partnerstvo "ne bo obnovljeno"
Direktor galerije Nicholas Cullinan je sporočil, da je BP-jevo financiranje "nagrade spodbujalo ustvarjalnost, spodbujalo slikanje portretov že več kot 30 let in dajalo platformo umetnikom z vsega sveta ter zagotavljalo navdih in užitek za občinstva po vsem Združenem kraljestvu".

Partnerstvo "ne bo obnovljeno, ko bo veljavni sporazum potekel s koncem tega leta", je sporočil BP-jev tiskovni predstavnik. Louise Kingham, višja podpredsednica BP-ja za Evropo in vodja družbe za Združeno kraljestvo, pa je dejala: "V tranziciji, skozi katero bomo do leta 2050 postali neto ničelni proizvajalci izpustov in tudi pomagali svetu do tega cilja, moramo iskati nove načine, kako najbolje izkoristiti svoj talent, izkušnje in sredstva."

Zgolj tiha nezaupnica družbi BP?
Toda zagovorniki etičnega sponzorstva, povezani v Culture Unstained (neomadeževana kultura), menijo, da za prekinitvijo partnerstva tičijo drugi razlogi. Čeprav galerija "tega ne bo povedala na glas, gre očitno za nezaupnico BP-jevemu poslovanju. Podjetje je 30 let slikalo sebe kot odgovornega filantropa, vendar mu hitro zmanjkuje mest za čiščenje svoje strupene podobe. Tudi zdaj še naprej vlaga milijone v iskanje novih virov nafte in plina, kar bo svet zgolj potisnilo še globlje v podnebni zlom," je dejala Jess Worth, ena izmed vodij kampanje. Sicer pa so končanje sponzorstva na Twitterju označili za veliko zmago.

Posnetek s protesta pred londonsko Nacionalno galerijo portretov. Foto: Twitter/BP or not BP?
Posnetek s protesta pred londonsko Nacionalno galerijo portretov. Foto: Twitter/BP or not BP?
Sorodna novica Napajanje britanske kulturne sfere z opioidnim denarjem iz ZDA

Vendarle zaušnica sponzorstvom, ki se napajajo v fosilnih gorivih
Iz druge aktivistične skupine, imenovane BP or not BP? (BP ali ne BP?), ki je v dotični galeriji uprizorila številne "kreativne akcije", pa so sporočili, da so "navdušeni" nad današnjo objavo o prenehanju sponzorstva. "Naše nacionalne kulturne ustanove nikakor ne bi smele legitimirati naftnih družb sredi podnebne krize. To je zadnja velika zmaga gibanja nad sponzorstvmi," ki se napajajo v fosilnih gorivih, je dejal član skupine Bayryam Bayryamali.

Stopiti na pravo stran zgodovine
Tako v Culture Unstainedu kot v BP or not BP? so prepričani, da novica pomeni tudi pritisk na druge institucije, vključno z londonskima Britanskim muzejem in Muzejem znanosti, naj sledijo zgledu in "stopijo na pravo stran zgodovine".