Hadrijanov zid bo konec avgusta s svojimi 117 kilometri postal najdaljše umetniško delo. Foto: Wikipedia
Hadrijanov zid bo konec avgusta s svojimi 117 kilometri postal najdaljše umetniško delo. Foto: Wikipedia
Hadrijanov zid
Pogled na obzidje Hadrijanovega zidu danes. Foto: Wikipedija

Če bo si radi ogledali najdaljše svetovno umetniško delo, se lahko konec avgusta odpravite v London, kjer bodo odprli najdaljši most kot umetniško delo.

Vezne luči bo povezovalo 450 ogromnih balonov, napolnjenih z LED-žarnicami, ki bodo lebdele nad rimsko strukturo od mesta Wallsend do Bowness-on-Solway. Hadrijanov zid se kot kača vije od severa proti jugu Anglije, vse do meje s Škotsko. Lebdeči baloni, ki bodo nad mostom med seboj brezžično povezani, si bodo med seboj izmenjevali in "prenašali" sporočila, zato se bo instalacija različno obarvala in zažarela v daljavi.

Most bo povezal, kar je bilo nekoč ločeno
Projekt je del Festivala London 2012. Newyorška skupina digitalnih umetnikov Yes YesNo, ki je instalacijo zasnovala, bo tako 2000 let stari Hadrijanov zid spremenila iz pregrade v most. Zid, ki bo kmalu postal most, so zgradili rimski napadalci.

Član skupine, ki je most zasnovala, Zachary Lieberman je povedal, da so si Hadrijanov zid zamislili kot "obrnjen" zid - inverzen na robovih. Zid, ki je bil zgrajen, da bi ločeval ljudi, so želeli med seboj spet povezati. Lieberman vzhičeno še dodaja, da so vsi precej navdušeni nad končnim izdelkom. Z omenjenim projektom so skušali narediti nekaj, kar do zdaj ni uspelo še nikomur. Upajo, da so z mostom, ki bo pošiljal sporočila iz enega balona v drugega, v daljavo po vsej deželi, ustvarili nekaj izjemnega in osupljivega. Obiskovalci si bodo lahko med seboj izmenjevali kratka sporočilca, ki bodo ustvarjala različne vzorce vzdolž mostu, ki bodo različno obarvani in bodo spominjali na morsejevo kodo. Baloni bodo tako ustvarjali vtis magičnega.

Eden najveličastnejših spomenikov rimski vojski
Hadrijanov zid je utrdba, ki je bila zgrajena leta 122 n. š. Poimenovan je bil po rimskem cesarju Hadrijanu, ki se je odločil, da bo imperij zavaroval. Sklenil je številna premirja, gradil je utrdbe, zgradil pa je tudi 117 km dolgo obzidje v severni Britaniji.

Hadrijanov zid je v severni Britaniji in je eden najveličastnejših spomenikov rimski vojski. Razteza se od zaliva Solway vse do ustja reke Tyne. S to lego je branil severni del Britanije pred sovražnimi plemeni iz Škotske. Mogočne ostanke si lahko ogledamo še danes, zato si ni težko predstavljati, kako je bil videti kot kamnita utrdba, visoka okoli pet metrov. Ob zidu je bil tam trimetrski jarek (vallum) in še dodatni nasip. Ob njem je potekala tudi vojaška cesta. Obzidje je imelo 80 utrdb in manjših stolpov. Nekatere utrdbe so bile zelo velike, kar je pričalo o obilju sredstev in o velikih rimskih tehničnih sposobnostih.

Hadrijanov zid je večji del rimske vladavine predstavljal severno mejo rimskega cesarstva. Rimljanom je uspelo tudi več vdorov globoko v škotsko pokrajino. Tam so pozneje zgradili še eno obzidje, imenovano Antoninov zid, ki je se je raztezal med Forthom in Clydom.

Kot kulisa v filmih
Hadrijanov zid so kot kuliso uporabili v številnih filmih, kot so Kralj Artur (King Arthur), Poveljnik in orel (Centurion and The Eagle) in v epizodah Moderni čudeži na History Channel.

Most bodo odprli v noči z 31. avgusta na 1. september. Dogodek bo za vse obiskovalce brezplačen.

Festival London 2012 je trimesečni festival, ki poteka v času olimpijskih in paraolimpijskih iger. V okviru festivala se bo zvrstilo več kot 12.000 dogodkov. Festival se bo končal 9. septembra, še poroča The Telegraph.