Vsaka podobnost s straniščem naj bi bila nenamerna - pa čeprav ima stavba celo modro streho, ki lepo
Vsaka podobnost s straniščem naj bi bila nenamerna - pa čeprav ima stavba celo modro streho, ki lepo "statira" kot voda v školjki. Foto: YouTube / Xinhua
false
Lahko ljudem res zamerimo, da so brili norce tudi iz (na fotografiji še nedokončanega) sedeža uradnega glasila KP na Kitajskem? Foto: Reuters

Lepo zaobljeni sprednji del nove fakultete je iz zraka precej očitno podoben straniščni školjki, medtem ko je škatlasti stolp za njo nekakšen arhitekturni približek pripadajočemu kotličku.

Piko na i šali doda še podatek, da je nova stavba v Žengžouju v provinci Henan zrasla na kampusu severnokitajske univerze za vodne vire in električno energijo, kot poroča spletni portal Sina.

Stavba sicer še ni v uporabi, a menda bo služila kot administrativno središče univerzitetnega kompleksa za Henan, poročajo kitajski mediji. Shanghai List denimo piše, da spletni komentatorji nadvse uživajo v ironiji. "S stališča fengšuja je oblika zelo ugodna," je bil piker eden izmed njih. Ali pa: "Ja, definitivno je stranišče. Arhitekt je imel resnično izostren smisel za humor."

Nova direktiva prepoveduje "čudaške" stavbe
Čeprav ni zelo verjetno, da je arhitekta v resnici navdihnil taka prozaična stalnica vsakdana, pa je dejstvo, da bi projekt, če bi ga predložili danes, prišel navzkriž z novim kitajskim zakonom, ki že od februarja dalje prepoveduje "predimenzionirane, ksenocentrične, čudaške" novogradnje, ki nimajo popolnoma nobene zveze s kitajsko kulturno tradicijo. Namesto tega naj bodo novogradnje "primerne, ekonomične, zelene in očesu prijazne".

Oblasti bi rade na ta način vsaj malce zamejile izpade "kreativnosti", povezane z bliskovito urbanizacijo. Zmotile so jih primerjave sedeža časopisa Beijing People's Daily s penisom in novega dizajna za pekinško letališče z vagino.

Ljudski dnevnik, časopis komunistične partije, je februarja pisal, da "v prihodnosti v Pekingu ne bo več stavb čudnih oblik, kakršne so Velike hlače" - s tem so imeli v mislih sedež kitajske osrednje televizije, dolgokrako stavbo, ki sta jo oblikovala Rem Koolhaas in Ole Scheeren.