Gerhard Richter je naslikal že več kot 3.000 slik (kar je še vedno manj kot kak Warhol), a ker je skoraj 40 odstotkov slik po muzejih, tržišče z njim še ni zasičeno. Foto: EPA
Gerhard Richter je naslikal že več kot 3.000 slik (kar je še vedno manj kot kak Warhol), a ker je skoraj 40 odstotkov slik po muzejih, tržišče z njim še ni zasičeno. Foto: EPA
Gerhard Richter
Še sam Richter meni, da so cene, ki jih trenutno dosega njegova umetnost, "absurdne". Foto: EPA

Predlog zakona predpostavlja, da bi se na ta način zaščitila kulturna dediščina Nemčije. Richter meni, da zvezna vlada posega v posameznikovo svobodo: "Nihče nima pravice, da mi predpisuje, kaj naj počnem s svojimi slikami," je povedal za časnik Dresdner Morgenpost. Richter je poudaril, da nikakor nima namena svojih slik kazati kakšni komisiji in je prositi za mnenje, ali bi jih lahko prodal.

"Tem ljudem se večinoma niti ne sanja o umetnosti," je še dejal slavni umetnik. Po njegovem mnenju slike ne končajo v napačnih rokah, temveč na koncu najdejo svojo pot v muzej, če so dobre. Z načrtovanim zakonom o varstvu kulturnih dobrin namerava zvezna vlada na novo urediti to področje in ga uskladiti z evropsko zakonodajo.


Poostritev izvoznih omejitev
Med drugim naj bi bila med spremembami poostritev izvoznih omejitev, kar je naletelo na silovite proteste še posebej na trgu umetnin in med njihovimi zbiralci. Nemški kipar in slikar Georg Baselitz je že med koncem tedna napovedal umik svojih del, ki jih je v preteklosti muzejem trajno posodil, kot odgovor na predlog tega spornega zakona.

Richter je glede tega dejal: "Ravnal bi kot on: slike bi vzel iz muzejev, jih dal na trg in jih prodal za kakršen koli denar." Poleg tega se je na splošno negativno opredelil tudi glede aktualne muzejske politike, saj meni, da je v muzejih že tako ali tako preveč umetnosti, obstaja pa tudi nenehna potreba po polnjenju novih prostorov. "Toliko kakovosti v umetnosti niti ne more obstajati."

Če je slika vredna milijone, si jo ljudje ogledujejo zato, ker je draga, je svojo nejevoljo izrazil Richter. Po njegovem mnenju gre le še za spektakel, saj "s sliko, z umetnostjo, to nima zveze".

Nekaj Richterjevih del si lahko pogledate v spodnji galeriji.