Za rockovske koncerte in koncerte narodno-zabavne glasbe, kjer je petje intenzivnejše, velja osemmetrska varnostna razdalja med obiskovalci in odrom. Foto: Sandi Fišer
Za rockovske koncerte in koncerte narodno-zabavne glasbe, kjer je petje intenzivnejše, velja osemmetrska varnostna razdalja med obiskovalci in odrom. Foto: Sandi Fišer

Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) očitajo različna navodila oziroma priporočila organizatorjem glede varnostne razdalje med obiskovalci. Na NIJZ-ju pa odgovarjajo, da vloge obravnavajo zdravniki.

V pozivu med drugim beremo, da sicer poskušajo dosledno slediti navodilom, ki jih NIJZ kot pristojna institucija predpisuje. Vendar so se, "ker ta navodila, glede na navodila drugim gospodarskim panogam, postajajo čedalje bolj nerazumna, če ne celo absurdna", odločili, da NIJZ pozovejo k "normalizaciji pogojev, ki bi kulturnim institucijam omogočila normalno izvajanje dogodkov tako na prostem kot v dvoranah in s tem počasi začela oživljati kulturni sektor, ki je v teh časih resnično na hudi preizkušnji".

Sorodna novica "Nejasna navodila NIJZ-ja organizatorje kulturnih dogodkov spravljajo v obup"

Očitki nerazumnih pravil
V združenju se ob zavračanju vlog, zlasti za izvedbo prireditev na prostem, sprašujejo, zakaj se je NIJZ "tako zarotil ravno proti kulturi" in zakaj na inštitutu menijo, da je veliko večja možnost okužbe na kulturnem dogodku na prostem ob upoštevanju 1,5 metra razdalje kot denimo na terasah gostinskih lokalov ali plažah, kjer se po njihovem mnenju "najpogosteje ne upošteva nikakršna razdalja". V združenju jih zanima, zakaj niso merila za vse enaka in zakaj je treba ob obisku kulturne prireditve na prostem po novem nositi masko.

Po mnenju članov združenja epidemiološka slika v Sloveniji "glede na situacijo v drugih sosednjih državah vendarle ni tako slaba, da bi morali tako zaostrovati ukrepe in postavljati tako nerazumna pravila, ki organizatorje kulturnih dogodkov spravljajo v obup, da ne govorimo o umetnikih, ki so na robu preživetja". Kritični so tudi do diskriminatornega ravnanja do različnih organizatorjev, ki so vložili vlogo za isti dogodek v različnih časovnih obdobjih, saj so priporočila in komentarji od primera do primera različni. Zato NIJZ pozivajo k jasnejšim navodilom oziroma priporočilom za izvajanje prireditev glede na njihovo raznovrstnost.

NIJZ: O novem koronavirusu vemo malo
Z NIJZ-ja so na očitke odgovorili, da so epidemiološke razmere v državi trenutno še obvladljive, vendar ne vedo, kakšne bodo v naslednjih mesecih, "zato je pred večjo verjetnostjo okužbe z novim koronavirusom treba upoštevati poostrene higienske ukrepe". Na NIJZ-ju ob tem poudarjajo, da o novem koronavirusu vemo malo. Dokazano je, da 1,5 metra razdalje med posameznimi osebami ščiti posameznika pred okužbo, ki se širi kapljično. "Ne vemo pa, ali se virus širi tudi z aerosoli, ki so precej manjše velikosti in ostanejo v zraku na precej večjih razdaljah. Prav zato so previdnostni kriteriji oddaljenosti odra in občinstva za različne tipe predstav različni," so še sporočili z inštituta.

Za gledališke predstave, monodrame in stand-up komedije, kjer govorjenje nastopajočih ni tako intenzivno, velja štirimetrska razdalja med odrom in občinstvom. Šestmetrska razdalja velja za nastope posameznih pevcev, koncerte godal in umirjene instrumentalne glasbe, osemmetrska razdalja pa za rockovske koncerte in koncerte narodno-zabavne glasbe, kjer je petje intenzivnejše. Enako velja za koncerte pihal, pojasnjujejo na NIJZ-ju.

Na NIJZ-ju na očitke diskriminatornega obravnavanja vlog organizatorjev odgovarjajo, da vloge obravnavajo zdravniki specialisti javnega zdravja. "Priporočila za pripravo prireditev, katerih se morajo držati organizatorji, so dosegljiva na spletni strani vsem enako," so še odgovorili z inštituta.