Francisco Toledo v domovini uživa izjemen ugled. Foto:
Francisco Toledo v domovini uživa izjemen ugled. Foto:
Delo nosi zgovoren naslov: Murcielago enojado ali, po naše, Jezni netopir.

Dobitnike t. i. alternativne nobelove nagrade Right Livelihood Award izbira Sklad za pravo življenje, podelil pa jih bo švedski kralj Karl XVI. Gustaf. Slovesnost bo v Stockholmu potekala 9. decembra, torej dan pred podelitvijo tradicionalnih Nobelovih nagrad.

Te, pri nas morda malo manj znane nagrade, je leta 1980 ustanovil nekdanji poslanec Evropskega parlamenta Jakob von Uexkull, namenjene pa so tistim, ki jih je akademija pri podeljevanju Nobelovih nagrad spregledala.

Za nagrado se lahko predlagaš sam
Za nagrade se je letos potegovalo 77 kandidatov, glavni nagrajenci pa prihajajo iz Kanade, Malezije in Botsvane. Med seboj si bodo morali razdeliti 220 tisoč evrov, častna nagrada pa za zmagovalca ne pomeni nobenega finančnega priliva.

Hodi po stopinjah Majev in živi v sožitju z naravo
Vsestranski umetnik Francisco Toledo se izraža prek kiparstva, grafične umetnosti, slikarstva in ročnih del. Leta 1941 rojeni umetnik je bil eden glavnih pobudnikov ustanovitve muzeja sodobne umetnosti v pokrajini Oaxaca v Mehiki, sam pa je tam zasnoval tudi Center grafične umetnosti.

Dela po mnenju mnogih največjega živečega mehiškega slikarja so domišljijske, hibridne tvorbe človeške in živalske motivike, iz vsega njegovega opusa pa veje pretanjena uravnanost s prvinskim utripom narave. V utemeljitvi izbora Toleda za nagrajenca so člani žirije zapisali, da se umetnik sam in v svoji umetnosti posveča ohranitvi kulturne dediščine in zaščiti okolja njegove rodne Oaxace.