Obnove najbolj potreben je spodnji kamniti del spomenika. Foto:
Obnove najbolj potreben je spodnji kamniti del spomenika. Foto:
Prešernov pogled je uperjen proti hiši, v kateri je živela njegova nesojena Julija. Foto: RTV SLO

Restavratorji bodo obnovili in očistili ves kamniti del spomenika, zato bo njegov podstavek med obnovo zagrajen. Preverili bodo tudi temelje stopničastega dela, in če bo treba, tudi utrdili in sanirali del temeljev spomenika. Za dela naj bi porabili približno 15 milijonov tolarjev, lotili pa so se jih ob bližajoči se 100. obletnici odkritja spomenika.

Prva in zadnja temeljita obnova pred 35 leti
Temeljito so spomenik prvič obnovili leta 1970, ko so prenovili temelje spodnjega dela spomenika, ki jih bodo preverili tudi ob tokratni obnovi. Ob tem bodo izvajalci, izbrani na razpisu, ter akademski kipar in restavrator Peter Mali po potrebi obnovili tudi figure med kamnitimi bloki in kamniti del spomenika zaščitili pred umazanijo in grafiti.

Prešeren in Črtomir s svojima ljubeznima
Kip Prešerna in muze pesništva je izdelal kipar Ivan Zajec, arhitekturna zasnova zanj pa je delo Maksa Fabianija. Zajec je Prešernov pogled usmeril proti hiši, v kateri je nekoč živela njegova ljubezen Primicova Julija, na reliefu pod kipom pa je prikazal slovo Črtomira in Bogomile, kot ga je v Krstu pri Savici opisal najbolj slavljeni slovenski pesnik.

Dobimo se pri Prešernu ...
Ko so kip leta 1905 odkrili v neposredni bližini Tromostovja in frančiškanske cerkve, je sprožil burne odzive javnosti, nekateri pa so zahtevali celo njegovo odstavitev. A kritike so potihnile in kip je postal priljubljeno zbirališče v središču prestolnice.