Majda Širca opozarja na nenavadno ravnanje ministrstva za kulturo. Foto: RTV SLO
Majda Širca opozarja na nenavadno ravnanje ministrstva za kulturo. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
Parcialni raziskavi sta še v strokovni obdelavi, pravi Simoniti. Foto: RTV SLO
Aleš Gulič
Aleš Gulič se boji za javni RTV. Foto: RTV SLO
Spletna stran ministrstva za kulturo
Na teh straneh objavljajo sezname odobrenih projektov in sredstev. Foto: RTV SLO

Primer slabega delovanja ministrstva za kulturo naj bi bil neodziv ministrstva na njuno vprašanje glede ugotovitev študije o posledicah reform na področje kulture. Rok, v katerem bi moralo ministrstvo priskrbeti odgovore, se je iztekel; Širca tako ravnanje razume kot prikrivanje podatkov. Poslanca sta še izrazila prepričanje, da je minister za kulturo Vasko Simoniti vsaj enkrat lagal.

Minister obtožbe zanika
Minister za kulturo Vasko Simoniti je obtožbe o netransparentnem delovanju zanikal in poudaril, da je Gulič v zakonitem roku prejel jasno in nedvoumno odločbo glede izsledkov analiz študij o posledicah reform, ki jo je zahteval od ministrstva. Na ministrstvu so, pojasnjuje Simoniti, Guličevo prošnjo zavrnili, ker sta parcialni raziskavi še v strokovni obdelavi. Raziskave preučujejo strokovni sodelavci ministrstva, obenem potekajo postopki medresorskega sodelovanja, zato po besedah Simonitija na ministrstvu še pričakujejo ustrezne in kompetentne pripombe.

Komu gre davkoplačevalski denar
Podobno ne povsem poštena naj bi bila tudi politika objavljanja rezultatov javnih razpisov. Po navedbah Majde Širce ministrstvo za kulturo na svojih spletnih straneh objavi le dokumentacijo razpisov, kdo pa je na razpisu zmagal in komu gre denar, pa ni znano (razen v dveh primerih). Ministrstvo torej ne želi, da bi državljani vedeli, kdo dobi njihov davkoplačevalski denar.

V tem problemskem sklopu je tudi proces ustanavljanja letalskega muzeja Zahodnoevropske unije, ki naj bi na pobudo poslanca Zmaga Jelinčiča zrasel v Mariboru in za katerega so v proračunu že predvideli sredstva. Širca je o projektu izjavila: "Menim, da so bili poslanke in poslanci zavedeni, saj so potrdili nekaj, kar ima - po podatkih, ki so bili kasneje predstavljeni v medijih - ogromne dimenzije."
Politični nadzor nad RTV Slovenija
Poslanca LDS-a sta opozorila tudi na merila za določanje članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija. Ti naj bi omogočili, da vladajoča koalicija prevzame nadzor nad RTV Slovenija. Aleš Gulič je še posebej opozoril na sestavo programskega sveta, ki bo pisal tudi statut zavoda RTV Slovenija.

Simoniti: Praksa se ni spremenila
Na očitek glede objavljanja rezultatov javnih razpisov na spletnih straneh ministrstva za kulturo Simoniti poudarja, da se praksa glede njihovega objavljanja ni spremenila z zamenjavo vlade. Objavljajo se seznami odobrenih projektov in sredstev, če pa kateri med njimi niso objavljeni, to pomeni, tako Simoniti, da so še v postopku. O letalskem muzeju Simoniti pojasnjuje, da so za projekt odobrili 30 milijonov tolarjev, vlada pa je vložene amandmaje, ki so predvidevali povečanje teh sredstev, zavrnila. Na ministrstvu za kulturo so po Simonitijevih besedah sklep vlade spoštovali in za muzejski projekt na stran postavili zahtevana sredstva, zdaj pa bodo izvedli še študijo o izvedljivosti tega projekta.