Eden izmed najbolj znanih filmskih prizorov je ta iz Fellinijevega Sladkega življenja. Oglejte si ga 1. januarja ob 23. uri na TV SLO 1. Foto:
Eden izmed najbolj znanih filmskih prizorov je ta iz Fellinijevega Sladkega življenja. Oglejte si ga 1. januarja ob 23. uri na TV SLO 1. Foto:
false
Vsi pod eno jelko, vsi s kakšno 'hibo'. 24. decembra ob 20. uri na TV SLO 1 nemška božična komedija, polna zabavnih preobratov. Foto: iz filma
false
Digitaliziran koncert treh tenorjev iz leta 1999 bo na sporedu 24. decembra ob 21.40 na TV SLO 1. Foto: iz arhiva
false
Georgea Baileyja obišče angel in ga odpelje v alternativni svet. George odkrije, da ga svet potrebuje. Čudovito življenje 25. decembra ob 13.20 na TV SLO 1. Foto: iz filma
false
Greva se Ježka! Priredba gledališke predstave bo na sporedu 29. decembra ob 20. uri na TV SLO 1. Foto: iz oddaje
false
Hypatia, njen suženj Davus, učenec Oresto in drugi učenci ostanejo znotraj zidov Agore, ko se dvignejo nemiri med vzpenjajočim se krščanstvom in pogani. Zgodovinska drama bo premierno na sporedu 29. decembra ob 21. uri na TV SLO 2. Foto: iz filma
false
Med prazniki bomo premierno predvajali film v produkciji TV Slovenija Dekleta ne jočejo. Ko dekleta vzamejo v roke posle, ki jih sicer obvladujejo moški. 30. decembra ob 20.05 na TV SLO 1. Foto: iz filma
false
Filmu Dekleta ne jočejo bo sledila premiera kratkega filma Sošolki. Na videz nedolžno prerivanje preraste v dramo. Ob 21.30 na TV SLO 1. Foto: Lev Predan Kowarski
false
Harriet in Fred bosta podprla jemenskega šejka pri muharjenju na losose. Muharjenje v Jemnu bo drugi film silvestrskega maratona, začne se ob 22. uri. Foto: iz filma
false
Italijanski triler Banka je zgodba o bančnih korupcijah in pohlepu. Poštenega Jima zvlečejo v igro, iz katere se mora čim prej rešiti. Silvestrski maraton ob 23.40. Foto: iz filma
false
V filmu Bojevnik odlično igrajo Tom Hardy in Joel Edgerton ter njun filmski oče Nick Nolte. Ob 1.20 v silvestrskem maratonu. Foto: iz filma
false
V kompleksnem filmu o terorizmu Vnetljivo igrata Ewan McGregor in Michelle Williams. Ob 3.35 v sklopu silvestrskega maratona. Foto: iz filma
false
Znano? Trije mušketirji, posneti po romanu Alexandra Dumasa. Film, ki ga bomo predvajali 3. januarja ob 15. uri na TV SLO 1, je najboljša filmska adaptacija omenjenega romana. Foto: iz filma

Z namenom, da gledalce razvedrijo v jeziku gibljivih slik in not, so v Kulturno-umetniškem programu Televizije Slovenija v zadnji teden na spored malih zaslonov zgostili celo vrsto filmov in oddaj.

Četrtek, 24. decembra, bo v duhu božičnega vzdušja postregel s komedijo Vsi pod eno jelko, zgodbo o zakoncih, ki to več ne želita biti, in njunih odraslih otrocih, za katere pripravljata božično večerjo. Otrokom naj bi povedala, da se ločujeta in imata nova partnerja, pa ne zmoreta. Imajo pa tudi otroci zanju kar nekaj presenečenj. Film, v režiji Oliverja Schmitza, bo na sporedu ob 20.00 na TV SLO 1.

Ob 21.40 bodo zadoneli glasovi treh tenorjev. Na TV SLO 1 bodo premierno predvajali digitaliziran koncert Carrerasa, Dominga in Pavarottija, posnet leta 1999 na Dunaju.

Na božični dan, 25. decembra, bodo po dopoldanski premieri norveškega filma Potovanje na božično zvezdo (ob 10.00 na TV SLO 2) gledalci v popoldne vstopili ob božični klasiki Franka Capre iz leta 1946 Čudovito življenje, v katerem igrajo James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore in Thomas Mitchell. Ob 16.05 bo na TV SLO 1 božični koncert Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana prinesel zlitje popularne simfonične, džezovske in zborovske glasbe.

Ob Dustinu Hoffmanu in Judy Dench
Na TV SLO 2 bo ob 21.00 na sporedu britanski film Kavlež Ifla z Dustinom Hoffmanom in Judy Dench v glavnih vlogah. Osamljeni in ostareli samec, gospod Hoppy, živi v svojem londonskem stanovanju in ima dve ljubezni - balkonski vrt in gospo Silver, vdovo, ki živi pod njim. Na žalost je gospa Silver zelo vdana svoji želvici in zato nima časa za gospoda Hoppyja. Gospod zato izdela načrt, kako si bo pridobil zanimanje gospe Silver.

O Matiji Vertovcu, veleumu slovenskega naroda
Na prvem programu pa bo ob 21.25 na ogled dokumentarni film o duhovniku, kemiku, geografu, zgodovinarju, zvezdoslovcu, pridigarju, poliglotu in prvem učitelju slovenskih vinogradnikov Matiji Vertovcu. Intelektualec je s pretanjenim čutom za sočloveka veliko energije vložil tudi v izobraževanje preprostih ljudi. Scenarij za film Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda sta napisali Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar, režiral ga je Marko Naberšnik.

Najbolj priljubljeni baleti
V nedeljo, 27. decembra, se bo plesalo. Ob 15.50 bodo na TV SLO 2 premierno prenašali baletne zvezde, ki so nastopile ob zaključku letošnjega Expa v milanski Scali. Baletni plesalci so izvedli odlomke iz najbolj priljubljenih baletov klasičnega in sodobnega repertoarja.

Ob 21.30 bo na TV SLO 1 presenetljiv in ganljiv film Na romarski poti – šest poti do Santiaga, večkrat nagrajeni dokumentarni film o pohodu do Camina, ki od posameznika terja spremembo. Ljudje prehodijo več sto kilometrov v družbi narave in lastnih misli.

Umetnost igre in duh nepozabnega Ježka
Zadnja letošnja oddaja Umetnost igre se bo 28. decembra posvetila tistim gledališkim predstavam, ki so se v zadnjem času odzvale na družbeno dogajanje okoli nas, kjer gre za ksenofobijo do vsega, kar je drugačno, tuje. Hkrati se bodo dotaknili tudi "zapovedanega" veseljačenja v prednovoletnem času.

Tudi na Franeta Milčinskega - Ježka se bodo spomnili in predvajali posnetek gledališke predstave Greva se Ježka, v katerem skozi songe, skeče, odlomke iz reklam Ježkov duh obujata Vesna Pernarčič in Matija Vastl. Gledališka igra bo na ogled v torek, 29. decembra, ob 20.00 na TV SLO 1. Predstavo je režirala Svetlana Dramlić.

Isti večer boste lahko prisluhnili še glasu prvaka ljubljanske opere baritonista Jožeta Vidica. Dokumentarni film Oder je iluzija predstavlja delo opernega pevca, ki je v svoji umetniški karieri izvedel več kot 40 opernih vlog in prejel nagrado Prešernovega sklada. Na ogled bo ob 21.00 na TV SLO 1.

Med krščanstvom in poganstvom
Na TV SLO 2 bo medtem na ogled zgodovinska drama Agora, ki je osvojila kar 11 mednarodnih filmskih nagrad. Dogaja se v antični Aleksandriji, kjer se dvignejo nemiri med vzpenjajočim se krščanstvom in pogani. Znotraj zidov Agore ostanejo govorniki in filozofi, med njimi tudi briljantna filozofinja, astronomka in ateistka Hypatia in njeni učenci, tudi njen Oresto in mladi suženj Davus. Ob plimi krščanstva je na preizkušnji njihova filozofska misel, hkrati pa tudi ljubezenski trikotnik. Igrata Rachel Weisz in Max Minghella, scenarij in režijo podpisuje Alejandro Amenábar.

Dekleta ne jočejo prvič na malih zaslonih
Zadnji letošnji termin, posvečen Filmu tedna, je namenjen najnovejšemu izdelku slovenskega režiserja Matevža Luzarja, Dekleta ne jočejo. Film, ki je nastal v produkciji Televizije Slovenija, bo premierno na sporedu v sredo, 30. decembra, ob 20.05 na TV SLO 1. Tatjanino brezskrbno, preskrbljeno življenje se konča, ko njen mož Mile pristane v bolnišnici, kjer je priklopljen na aparate. Če hoče Tatjana finančno preživeti in mu stati ob strani, mora sama prevzeti njegov posel. Pomoč poišče pri prijateljici in pastorki in skupaj se znajdejo v krogu šovinizma, sumljivih poslovnežev in nevarnosti, ki jih prinaša posel na robu legalnosti. V filmu igrajo Tanja Ribič, Nina Rakovec in Maša Derganc, scenarij in režija Matevž Luzar.

Sledila bo še ena produkcija Televizije Slovenija, Sošolki scenarista in režiserja Darka Sinka je zgodba o dveh dekletih, ki se v šoli spreta in po spletu okoliščin se ena izmed njiju pri tem poškoduje. Mlada učiteljica Sonja skuša ta prepir razrešiti. Vmešajo se starši, iz otroškega spora pa se začnejo v šolskih pisarnah razvijati nepričakovane posledice. V kratki pripovedi so zaigrali Maruša Majer, Olga Kacjan, Mojca Partljič, Sabina Kogovšek, Barbara Vidovič, Maja Pihler Stermecki in Ava Zrnec.

Silvestrski filmski maraton
Zadnji večer v letu se obeta silvestrski filmski maraton, ki se bo na TV SLO 2 začel ob 20.00. Najprej bo na vrsti premiera filma Koncert, glasbena komedija o znanem dirigentu iz Bolšoj teatra Andreju Simonioviču Filipovu, ki so ga pred 30 leti odpustili, ker je v orkester povabil judovske glasbenike, zdaj pa se pod zvijačo poskuša vrniti na oder.

Ob 22.00 bo sledila romantična komedija Muharjenje v Jemnu. Komedijo, ki se lahko pohvali s tremi nominacijami za zlati globus, je režiral Lase Hallström, v njej med drugim igrata Ewan McGregor, Emily Blunt, zgodba gre pa nekako takole. Svetovalka Harriet skuša britanskega ribiškega uradnika Freda navdušiti za podporo projektu jemenskega šejka. Muharjenje na losose se zdi Fredu povsem nesprejemljiva ideja, težava pa je, da dobi projekt popolno podporo britanske vlade.

20 minut pred novim letom bo na sporedu večkrat nagrajeni avstralsko-italijanski triler, zgodba o bančnih korupcijah in pohlepu, Banka. Jim Doyle je matematični genij, ki je iznašel formulo, s katero nadzoruje gibanje delnic. To zelo diši vodji Centabank Simonu O'Reillyju, ki ima 'svobodno' moralo. Doyle, ki tega ne ve, in O'Reilly sodelujeta, a Doyle si mora rešiti kožo. Pod taktirko Roberta Connollyja so zaigrali David Wenham, Anthony LaPaglia in Sibylla Budd.

Ob 1.20 bo sledil Bojevnik, v katerem se bosta spopadla brata Tommy in Brendan. Film z izvrstno igralsko zasedbo, ki jo sestavljajo Nick Nolte, Tom Hardy in Joel Edgerton, je režiral Gavin O'Connor. Tiste, ki jih spanec še ne bo premagal, bo ob 3.35 pričakal film Vnetljivo, kompleksna drama o terorizmu skozi oči matere in žene v pokolu na stadionu ubitih žrtev. V glavnih vlogah vidimo Michelle Williams in Ewana McGregorja, posnela pa ga je režiserka Sharon Maguire, znana tudi po filmu Dnevnik Bridget Jones.

Ob glasbi Leonarda Cohena
Ob 5.10 bo duše božal ameriški film Leonard Cohen: Sem za vse. Intimni vpogled v pesmi in poezijo ter portret življenja najvplivnejšega trubadurja 20. stoletja Leonarda Cohena se začne z njegovim koncertom januarja 2005 v sydneyjski operi. O Cohenu z živimi posnetki koncerta in intervjuji z gostujočimi glasbeniki v zaodrju.

Zabavna, rahlo odbita in spektakularno posneta komedija Po sledeh za Marsupilamijem pa je bila ena izmed najuspešnejših francoskih filmov leta 2012. Predvajali jo bomo za pozne ali najzgodnejše - ob 6.55.

Prvi dan v letu se začne z valčkom
Prvi dan novega leta se bo, kot se za ta dan spodobi, začel ob taktih dinastije Strauss. Ob 11.15 se bo začel prenos tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Poleg Straussove glasbe bo na sporedu tudi glasba Roberta Stolza, Carla Michaela Ziehrerja in Emila Waldteufla. Ob 17.15 bomo premierno prikazali koncert britanskega fenomena Il Divo, ki so ga odpeli v gledališču Nippon Budokan v Tokiu.

Prvi in drugi dan novega leta bo na sporedu zgodba o ekscentričnem, a izredno občutljivem in plašnem bavarskem kralju Ludviku II., ki je sovražil nasilje in oboževal Wagnerja. Zavladal je leta 1864, čez 22 let so mu pravico do vladanja odvzeli. Tri dni pozneje je umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Za njim so ostali razkošni gradovi, ki še danes privabljajo milijone obiskovalcev. Miniserijo Ludvik II. Bavarski lahko oba dneva ujamete ob 20. uri na TV SLO 2.

Večer se bo sklenil s Fellinijevim filmom Sladko življenje. Ob 23.00 se bodo zamešale ljubezen, umetnost in erotika z etiko, religijo in politiko ter se z Marcellom Mastroiannijem in Anito Ekberg sprehodile od komedije do tragedije.

2. januarja ob 23. uri bo na TV SLO 1 biografski triler Hudičev dvojnik o srhljivih prigodah dvojnika sina Sadama Husseina, Latifa Yahia. Gre za resnično zgodbo po njegovih spominih, film pa je frenetičen prikaz Sadamovega dvora in njegove družine v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

V nedeljo ne zamudite Treh mušketirjev, filmske adaptacije slavnega romana Alexandra Dumasa. Zgodba, primerna za vse generacije, bo na sporedu ob 15. uri na TV SLO 1. Čas častnih in pogumnih mušketirjev obujajo Oliver Reed, Michael York, Raquel Welch, Faye Dunaway, Charlton Heston, Richard Chamberlain, Christopher Lee, Frank Finlay in Geraldine Chaplin, film pa je režiral Richard Lester. Pogumni možje nastopajo pod sloganom "Vsi za enega, eden za vse! (In vsak mož zase.)" in se pogumno spopadejo tudi z najbolj zvitimi sovražniki.