Foto:
Foto:
Prenovljeni Grad Strmol
Piranska cerkev krstno knjigo na ogled postavi.
Po poteh Plečnikove Ljubljane

Ob tej priložnosti je ministrica za kulturo Andreja Rihter odprla novo razstavno hišo Slovenskega etnografskega muzeja (SEM). V novi pridobitvi SEM-a si bodo obiskovalci med 25. in 28. 9. lahko ogledali dve priložnostni razstavi, in sicer razstavo starejših plakatov s tradicionalnih restavratorskih srečanj in razstavo Restavratorskega centra ZKDS.

Plečnik je imel rad lect
Ob odprtju je bila prvič na ogled postavljena tudi oprema nekdanje trgovine Lectarija, ki jo je oblikoval Jože Plečnik. Dragoceno opremo sta leta 2000 muzeju podarila Agata Freyer Majaron in Rok Freyer, za kar se jima je ustanova zahvalila z Valvasorjevim častnim priznanjem. V okviru SEM-a bo Lectarija prevzela vlogo muzejske trgovine.

Dejavnosti ne bo zmanjkalo
V sklopu letošnjega DEKD-ja, ki ga že desetletje organizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, po celi Sloveniji že več dni potekajo številni dogodki. Vsi, ki jih zanima restavratorsko-konservatorska dejavnost in slovenska kulturna dediščina, lahko tako še do konca meseca obiščejo prireditve. V počastitev DEKD-ja so se številni muzeji, galerije, arhivi in knjižnice odločili za dneve odprtih vrat, na katerih bodo predstavili ne le zbirke, temveč tudi dejansko delo restavratorjev in konservatorjev.

Po celi Sloveniji veje duh restavratorstva
V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bo možen ogled restavriranja nagrobnika, v gradu Kronberg v Novi Gorici pa bodo razstavljene dragocene inkunabule in tiski iz zgodnjega 16. stoletja. Vsi, ki jih zanima bogata dediščina rudarjenja, se lahko udeležijo vodenja po zbirki obnovljenih rudniških strojev v Idriji, ljubitelji sakralne umetnosti pa ne smejo zamuditi razstave o restavriranju Brezjanskih votivnih podob v Mestni hiši v Kranju. Med predavanji naj omenimo zanimivo zgodbo o zgodovini in sanaciji grada Strmol, ki jo bosta v Rogatcu pripovedovala največji slovenski strokovnjak za gradove, Ivan Stopar, in Branka Premc, odgovorna konservatorka obnove dvorca.

Tudi hrana je del kulturne dediščine
Z zelo bogatim programom se letos lahko pohvalijo obalni organizatorji. Posebno pozornost je potrebno nameniti projektu Piranska podstrešja pripovedujejo, ki je skupno poimenovanje dogajanj v soboto, 25. septembra, ko bodo številne piranske inštitucije, društva in posamezniki predstavili segmente svoje dejavnosti, vsebinsko vezane zlasti na ohranjanje kulturne dediščine Pirana. V okviru tega dogajanja bodo obalne galerije Piran v obnovljenih prostorih Palače Apollonio v Župančičevi ulici ekskluzivno predstavile tiskarsko prešo za lesorez, ki jo je pri svojem delu uporabljal znameniti Lojze Spacal, zanimivi pa bodo tudi predstavitev starih avtomobilov, krstne knjige v cerkvi sv. Roka, mednarodni bolšji sejem, spremljevalnimi dogodki in ponudba kulinaričnih posebnosti po starih receptih.

Glavno mesto ni razočaralo
Kot se za prestolnico spodobi, se lahko z najbogatejšim programom pohvali ravno Ljubljana. Slovenski turistični informacijski center je organiziral več dogodkov. Pripravili so nekaj strokovnih vodenj, in sicer izlet po poteh kulturne dediščine, strokovna vodstva po arheološki, baročni, secesijski in Plečnikovi Ljubljani. Ob posebni priložnosti je Center za konserviranje in restavriranje Arhiva Republike Slovenije omogočil voden ogled konservatorsko-restavratorske dejavnosti na papirju in pergamentu, konservatorsko središče Mestnega muzeja Ljubljana pa bo predstavilo delo restavratorja v njegovi delavnici.

Skrb za dediščino je treba privzgojiti otrokom
Nekatere ustanove bodo pripravile tudi delavnice, na katerih bodo lahko obiskovalci z lastnimi rokami izkusili dejavnost ohranjanja kulturne dediščine. Ker je učenje prek igre zanimivo predvsem za naše najmlajše so v Forma vivi Portrorož pripravili prvo otroško kiparsko delavnico, v Mariboru pa bodo svoje spretnosti preizkusili na delavnici Jaz - lončar in restavrator.

Za konec nova knjiga
Slavnostni zaključek DEKD-ja se bo zgodil 5. oktobra v ljubljanskem Restavratorskem centru. Ob tej priložnosti bo potekala tudi predstavitev nove knjige iz zbirke DEKD-ja z naslovom Vračanje izvirnih podob.