Na prireditvi je med drugimi nastopil Edvard Kovač. Foto: BoBo
Na prireditvi je med drugimi nastopil Edvard Kovač. Foto: BoBo

Dogodek je v nedeljo organiziralo društvo Slovencev v Parizu v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom, Hišo slovenske poezije v Franciji in s Slovensko katoliško misijo Châtillon. Navzoče je nagovorila slovenska veleposlanica v Parizu Veronika Stabej, navzoč pa je bil tudi slovenski veleposlanik pri OECD-ju Andrej Rant.

Otroci so zapeli in prebrali nekaj slovenskih pesmi, nato pa so tudi odrasli v slovenščini in francoščini predstavili svoje misli in občutja v pesniški besedi pod geslom Naši utrinki in naše besede. Slovensko poezijo, ki nastaja v Franciji, so brali usvarjalci Mateja Bizjak Petit, Milan Matejčič, Ana Stegu Vičič, Alenka Zver in Alek Zwitter.

Kovač: Prešerna in Slomška družila domoljubje in svetovljanstvo
Slavnostni govor je imel teolog in filozof Edvard Kovač, ki je spregovoril o dveh velikanih slovenstva, Francetu Prešernu in Antonu Martinu Slomšku. Po njegovih besedah sta to dve različni osebnosti, ki pa ju družijo domoljubje in svetovljanstvo, antično in biblično izročilo, predvsem pa ljubezen do slovenske besede in vera, da je z njo mogoče izraziti največje globine človeškega srca.

"To popoldne v Parizu je bilo vsekakor slovensko obarvano, v vseh pomenih besede," je ob koncu druženja povedala organizatorka prireditve, predsednica društva Ana Stegu Vičič.