Po mnenju nekaterih pisateljev naj bi novi zakon o prepovedi kajenja ohromil družabno življenje. Foto: Reuters
Po mnenju nekaterih pisateljev naj bi novi zakon o prepovedi kajenja ohromil družabno življenje. Foto: Reuters
Feri Lainšček
Prvopodpisani na peticiji Za spremembo tobačnega zakona je Feri Lainšček. Foto: RTV SLO

Menijo, da je sprejetje tega zakona - ob uveljavitvi pravice nekadilcev do življenja v zdravem okolju ter druženja v nezakajenih gostinskih lokalih - nedopustno poseglo v pravice kadilcev in jim bistveno okrnilo pravico do svobodne izbire glede kajenja. To se je po njihovem mnenju že po nekaj mesecih od uveljavitve zakona pokazalo v praksi, saj "poraja absurdne življenjske situacije, nepotrebno nestrpnost in nezadovoljstvo". Stališča so zapisali v peticiji Za spremembo tobačnega zakona, prvopodpisani je prav Lainšček.

Kaditi ne smejo več niti igralci na odrih
Izvajanje zakona je v več segmentih in v različnih okoljih dobesedno ohromilo družabno življenje, vzpostavilo komunikacijske ovire in prispevalo k razgradnji socialnega življenja. V svoji skrajno potencirani obliki pa je, recimo, privedlo celo do prepovedi kajenja na gledaliških odrih, kar seveda ni le poseg v umetniško svobodo, temveč nerazumno pretiravanje v restrikciji, so zapisali člani Društva slovenskih pisateljev (DSP). Prepričani so, da je zdravo okolje za nekadilce v Sloveniji mogoče zagotavljati veliko bolj razumno, strpno in sprejemljivo za vse. Sprememba zakona naj bi tudi kadilcem omogočala dostojno družbeno in družabno življenje.

Kakšni so vaše izkušnje in mnenja o protikadilskem zakonu? Komentirajte na forumu ali blogu.
Na peticiji številna ugledna pisateljska imena
Podpisani so še Josip Osti, Smiljan Trobiš, Breda Smolnikar, Tone Dodlek, Sergej Verč, Andrej E. Skubic, Mitja Čander, Majda Koren, Matjaž Hanžek, Maruša Krese, Dušan Šarotar, Marjanca Kočevar, Bogdan Novak, Lenart Zajc, Vlado Žabot, Suzana Tratnik, Veno Taufer, Peter Kolšek, Bina Štampe Žmavc, Milan Vincetič, Cvetka Bevc, Saša Jovanovič, Kristina Brenk, Dim Zupan, Drago Druškovič, Miklavž Komelj, Mojca Kumerdej, Andraž Polič, Maja Novak, Mirko Zupančič, Aksinja Kermauner, Miloš Mikeln, Vasja Predan, Franc Zadravec, Niko Grafenauer, Igor Likar in Mate Dolenc.