Zbirka dokumentov iz arhiva. Foto: Pokrajinski arhiv Maribor
Zbirka dokumentov iz arhiva. Foto: Pokrajinski arhiv Maribor
80 biserov
Vabljeni na ogled 80 najzanimivejših arhivskih kosov. Foto: Pokrajinski arhiv Maribor

Po besedah namestnice direktorja Nine Gostenčnik bi gradivo radi hranili na enem mestu in v ustreznih prostorskih pogojih, zato si že več let prizadevajo za novogradnjo.

"Tukaj na Glavnem trgu sta temperatura in vlažnost še kar ustrezni. V hali na Jadranski cesti pa temperatura in vlažnost zelo nihata, kar za papir ni najugodneje," je pojasnila. Naložba za zdaj ni med prednostnimi nalogami mesta in države, a upajo, da bo po odprtju novih prostorov ptujskega arhiva prejšnji teden zdaj prišel na vrsto še Maribor. "Mariborski arhiv je vendarle tretji največji arhiv v Sloveniji," opozarja Gostenčnikova.

Vabljeni na ogled 80 biserov
Ob letošnjem jubileju so v razstavišču Archivum postavili razstavo 80 biserov Pokrajinskega arhiva Maribor, na kateri predstavljajo 80 po mnenju arhivistov še posebej zanimivih kosov, ki jih hranijo. Razstavljeni so originalni dokumenti z različnih področij, od uprave in sodstva do kulture in gospodarstva.

Najstarejši dokument, ki je na ogled, je pergamentna listina iz leta 1246, sledijo pomembni rokopisi v slovenskem in nemškem jeziku, črno-bele fotografije, gradbeni načrti, plakati, letaki, albumi, diplome in drugi dokumenti, ki časovno segajo vse do 80. let preteklega stoletja.

Gradivo "raztreseno" po več lokacijah
Arhivska institucija v Mariboru, ki skrbi za ohranjanje arhivskega gradiva na območju vzhodnega dela Štajerske, Koroške in Prekmurja, je bila formalno ustanovljena s sprejetjem poslovnika Banovinskega arhiva v Mariboru 29. aprila 1933. Tradicija zbiranja, ohranjanja in varovanja arhivskega gradiva pa sega že v leto 1903, ko je bilo v Mariboru ustanovljeno Zgodovinsko društvo za slovensko Štajersko.

Pokrajinski arhiv Maribor je današnji naziv dobil leta 1963, malo po tem, ko je dobil v posest današnjo stavbo na Glavnem trgu. Večina gradiva je bila v letu 2001 z več lokacij preseljena v začasno skladišče v nekdanji tovarni na Jadranski cesti, ki pa ne zagotavlja najustreznejših pogojev za hrambo gradiva. Del gradiva imajo še v Dolini pri Lendavi in na Ravnah na Koroškem, nekaj pa ga še čaka na prevzem.