Foto:
Foto:
Iz srednjeveškega mesta Česki Krumlov prihaja zasedba Kvinterna.

Filharmoniki so že 23. junija na piranskem Tartinijevem trgu izvedli Beethownovo simfonijo št. 9 v d-molu s katero so odprli festival Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.

Češka in ruska glasba bo razgibala poletje
V okviru festivala Imago Sloveniae - Podoba Slovenije bo po Sloveniji vrsta prireditev, kjer so bodo predstavile tudi češke in ruske umetniške zasedbe. S srednjeveško posvetno glasbo, španskimi romancami in pesmimi z dvora Karla IV. se bo predstavila češka vokalno-inštrumentalna skupina za staro glasbo Kvinterna. Pravoslavni pevci, ruski moški pevski zbor, pa bo poslušalce nagovoril z ruskimi liturgičnimi pesmimi in romancami.

Od domačih poustvarjalcev bo mogoče prisluhniti pianistki Mateji Urbanč in violinistki Anji Bukovec ter virtuozu na ustni harmoniki Miru Božiču. V projektu Imago Sloveniae - Podoba Slovenije sodeluje okoli 30 slovenskih mest.

V Ljubljani bo poskrbljeno za mlade
Poletje v Stari Ljubljani bo letos izrazito nagovarjalo mlajšo publiko. Festival bo do konca avgusta ponudil okoli trideset umetniških dogodkov, predvsem glasbenih. Festival bodo sklenili z Nočjo v stari Ljubljani, prireditvijo, ki se bo letos raztegnila kar na štiri dni.

Za likovni del Poletja v Stari Ljubljani bo skrbel Zmago Modic, ki bo poleg slikanja nekaterih prireditev "v živo", vodil še delavnice, na katerih bodo letos pozornost usmerili k študiju barv in senc. Na ogled bodo postavili tudi zajetno zbirko umetnin, ki se je nabrala v preteklih letih festivala.

Po podatkih Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, organizatorjev Poletja v Stari Ljubljani, to pirireditev na leto obišče okoli 60.000 obiskovalcev.