Grad je danes v prvi vrsti namenjen muzejski in kulinarični dejavnosti, namenjen pa je tudi prirejanju različnih dogodkov. Foto: www.burger.si
Grad je danes v prvi vrsti namenjen muzejski in kulinarični dejavnosti, namenjen pa je tudi prirejanju različnih dogodkov. Foto: www.burger.si
Fala, Falski grad
Falski grad se v arhivih prvič omenja leta 1245 kot Volmars oziroma Valle.

V falskem gradu v občini Ruše, ki stoji na pečini na desnem bregu Drave, je danes muzejski in prireditveni prostor, ki ga obišče vse več ljudi. Vendar 20. stoletje ohranitvi gradu ni bilo pretirano naklonjeno, vanj se ni kaj dosti vlagalo, po drugi svetovni vojni je izginila vsa notranja oprema, v njem pa so bila urejena socialna stanovanja.

Zaradi dotrajanosti je bolj ali manj sameval, dokler ga ni leta 2003 kupil podjetnik Milan Slavič in ga obnovil. Danes je namenjen zlasti muzejski in kulinarični dejavnosti, v njem pa prirejajo tudi najrazličnejše dogodke. "Imamo veliko obiska, čeprav zadeve še nismo zadeve obešali na veliki zvon," pravi Slavič in poudarja, da je odziv ljudi, še posebej lokalnih prebivalcev, izjemen. Vrednosti naložbe ne želi izdati. "Glavno je, da gradu daš neko vsebino. In za to ni potrebno veliko denarja," še dodaja lastnik, ki ima v načrtu obnovo cele vrste gradov v okolici v turistične namene.
Vrnitev zlati čas gradu
Kot že rečeno, je bil grad nekaj časa samostan, na začetku 17. stoletja pa je med drugim gostil tudi oddelek dunajske univerze s predavanji o filozofiji, teologiji in ekonomiki. V 18. stoletju so samostan z jožefinsko reformo razpustili, graščina pa je prešla v zasebno last.
Grad zajema danes 18 grajsko opremljenih soban, 13 prostorov, nekoč namenjenih služunčadi, grajsko ječo, ledenico, grajsko kapelo, grajsko dvorišče ter prireditveni prostor s 400 sedišči na gospodarskem dvorišču s pivnico in viteško dvorano. Milan Slavič je restavriral vse kleti, 38 sob je opremljenih s pohištvom, brezplačno pa si je razkošno domovanje mogoče ogledati vsak konec tedna, ko se vanj preseli samooklicani grof Slavič z ožjimi sodelavci.
Kazenska ovadba ZVKDS-ja
Slavič se je lotil tudi obnove gradu Viltuš v sosednji občini Selnica ob Dravi, vendar je njegova dela ustavila kazenska ovadba zavoda za varstvo kulturne dediščine. Lastnik je zato kritičen do pristojnih služb. "Za ta grad se je 15 let govorilo in čakalo, da bo prišel nekdo s petimi milijoni evri. Potem pa je prišel neki Slavič in v 60 dneh obnovil deset sob. In kaj se je zgodilo? Prišli so nadenj s kazensko ovadbo, ker ni bila izbrana prava barva. S sten smo očistili deset slojev barve, zdaj je na njih en sloj barve in tudi ne bo konec sveta, če bomo nanesli še enega."