Jožef Školč je na seji odprl vprašanje, kaj se bo v prihodnje dogajalo v zvezi s Kolizejem. Foto: RTV SLO
Jožef Školč je na seji odprl vprašanje, kaj se bo v prihodnje dogajalo v zvezi s Kolizejem. Foto: RTV SLO
Kolizeja po mnenju minstrstva ni treba zaščititi kot kulturni spomenik.

Člani odbora so se na seji seznanili z mnenjema Nacionalnega sveta za kulturo k poročiloma NPK za lansko in predlansko leto in ju podprli. Iz poročila je razvidno, da je ministrstvo v glavnih potezah uresničevalo NPK, bile pa so omejitve na ravni finančnih sredstev. Ob tem pa odbor ministrstvu za kulturo oziroma vladi RS predlaga, naj državnemu zboru v obravnavo in sprejem čim prej predloži nov nacionalni program za kulturo za obdobje od leta 2007 naprej.

Nekateri isto poročilo vidijo drugače
Poslanci iz vrst opozicijskih strank - Majda Potrata (SD), Samo Bevk (SD), Jožef Školč (LDS) in Majda Širca (LDS) - so predlagali obravnavo poročil o izvajanju Nacionalnega programa za kulturo za leti 2004 in 2005 v državnem zboru. Školč je poročiloma očital, da sta ostali na birokratski ravni, da le shematično sledita NPK in da ne vsebujeta refleksije stanja ter ukrepov za prihodnost. Ministrstvu je Školč med drugim očital, da, kot je razvidno iz poročil, v zadnjih dveh letih ni storilo nič za posodobitev javnega sektorja, dotaknil pa se je tudi poglavja o knjigi in še posebej ustanovitve posebnega sklada za knjigo, poglavja o medijih in avdiovizualni kulturi ter poglavja o dediščini, ki pa ji je ministrstvo v tem obdobju posvečalo "manj od nujne pozornosti".

Imamo kulturnega komandanta?
Poročili bi po Školčevem mnenju potrebovali še dodatek, in sicer oceno o tem, koliko se je v času izvajanja NPK spremenila vloga ministrstva, saj se je to iz "servisa za kulturo" začelo spreminjati v "vrhovnega komandanta v kulturi". Mitja Jubeljšek (SDS) pa je poročili o izvajanju NPK, nasprotno, označil za "pregledni" in "kritični", poleg tega pa so, kot je dejal, v njiju "poudarjeni plusi in minusi".

Kolizej ne bo kulturni spomenik državnega pomena
Odbor je tudi podprl mnenje zakonodajno-pravne službe o neutemljenosti pobude družbe Kolizej za oceno zakonitosti odloka o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju občine Ljubljana Center med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto, in akta o začasni razglasitvi Kolizeja za kulturni spomenik državnega pomena.

Na predstavnico ministrstva za kulturo je Školč naslovil vprašanje, ali ministrstvo ocenjuje, da ni več neposredne nevarnosti za Kolizej in se zato ni odločilo za trajen zaščitni ukrep, ali pa je pod pritiski javnosti popustila investitorju in mu spomenik prepušča na milost in nemilost. Jelka Pirkovič je pojasnila, da te nevarnosti za Kolizej trenutno ni.