Foto:
Foto:

Zakon je določal poroštvo Republike Slovenije za kredite NUK-a, s katerimi bi financirali gradnjo. Vlada pa meni, da je gradnjo treba obravnavati z vidika celote državnih naložb, pri tem pa upoštevati proračunske omejitve. Ministrstvi za kulturo ter visoko šolstvo, znanost in tehnologijo morata pripraviti revizijo investicijskega progama. Če bo ta uspešna in če bosta v roku pridobljeni lokacijska in izvedbena dokumentacija, bo naložbo mogoče vključiti v proračun po letu 2006.

Državni proračun + nejavni viri
NUK je nameraval najeti kredit, s katerim bi plačal gradnjo nove stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice, vendar pa se vladi to ne zdi dobra ideja, saj naj ne bi bilo primerno povečevati javnega dolga. Naložbo želijo izvesti s sredstvi državnega proračuna, skušali pa bodo poiskati tudi nejavne vire. Predlagani zakon je predvideval, da bi Republika Slovenija za kredit izdala 10.200.000.000 tolarjev državnega poroštva.

Država želi ohraniti nadzor
Vrednost predlagane naložbe brez obresti in najemnin zanekrat znaša 14,6 milijarde tolarjev, v znesek pa so že vštete tudi že porabljene štiri milijarde tolarjev. Ker gre za tako pomemben projekt, vlada želi, da država ostane njegov investitor. Le tako bi lahko namreč ohranila nadzor nad izvajanjem naložbe.