Prešernov smenj je mozaik dogajanja, sodelujoči pa s kostumi, glasbo, plesom, igro, animacijo in vožnjami kočij vsaj za nekaj ur zavrtijo čas v 19. stoletje. Foto: MMC RTV SLO
Prešernov smenj je mozaik dogajanja, sodelujoči pa s kostumi, glasbo, plesom, igro, animacijo in vožnjami kočij vsaj za nekaj ur zavrtijo čas v 19. stoletje. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Kreslin je s petjem in poezijo sklenil program na obnovljenem trgu pred Prešernovim gledališčem. Foto: MMC RTV SLO
Prešernov smenj v Kranju

Tradicionalni Prešernov smenj je ob letošnji deseti obletnici ponudil bogat kulturni program, obiskovalce pa je kot častni pokrovitelj nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk.

Kot je poudaril Türk, je bilo 19. stoletje zelo pomembno za razvoj slovenskega naroda. Prešeren in njegov krog ustvarjalcev sta slovenski jezik in literarno ustvarjalnost dvignila na najvišjo evropsko raven. "Od takrat naprej je razvoj slovenskega naroda šel na nove ravni kulture in naposled v politični razvoj, ki nas je pripeljal do naše državnosti," je spomnil predsednik.

S kulturo proti negotovosti?
"Slovenska kultura in poezija sta spremljali vse najpomembnejše trenutke v razvoju našega naroda - vznesene in zmagovite, pa tudi tiste, ki so bili označeni z negotovostjo, včasih tudi z občutkom tragedije in žalosti," je dejal Türk ter dodal, da nam je v takih trenutkih vselej prav kultura pomagala narediti korak naprej.

Tudi v zdajšnjih časih negotovosti lahko kultura najbolj pomaga pri premagovanju dvomov, je prepričan Türk. Ob tem je opozoril, da je kultura celovit sistem vrednot, ki nas združujejo v narod, skupnost in državo. Če bomo te vrednote gojili in skrbeli za medsebojno spoštovanje in skupaj premagovali težave, "potem bomo uspešni in vredni tega, kar nam je zapustil Prešeren - veličastne umetniške stvaritve, ki so za vselej zaznamovale slovenski narod".

Türk je še dejal, da vsi obiskovalci prireditve Prešernov smenj čutijo slovensko kulturo in dajejo jasno podobo, kako je prav kultura bistvena prvina naše skupne identitete. V desetih letih se je Prešernov smenj utrdil kot tradicionalno praznovanje dneva kulture v Kranju in prerasel v eno največjih prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

Kranj - Prešernovo mesto
"Četudi je Prešeren v Kranju preživel le zadnji dve leti življenja, mu je vtisnil neizbrisen pečat, tako se je uveljavil tudi slogan Kranj - Prešernovo mesto," je dejal kranjski župan Mohor Bogataj ter zagotovil, da se v Kranju zavedajo pomena kulturnih dobrin in skrbi za objekte stavbne dediščine. Tako je lani zaživela nova knjižnica, obnovljen je kompleks gradu Khislstein, s programi pa bodo v kratkem napolnili tudi obnovljene stolpe nekdanjega obzidja.

Vse kulturne ustanove v Kranju se vključujejo tudi v Prešernov smenj, ki je mozaik dogajanja, v katerem več kot 600 sodelujočih s kostumi, glasbo, plesom, igro in animacijo vsaj za nekaj ur zavrti čas v 19. stoletje. Osrednji organizator je poleg kranjske občine Zavod za turizem Kranj, ki se mu ob Gorenjskem muzeju letos pridružujejo tudi Mestna knjižnica in Prešernovo gledališče Kranj ter drugi varuhi etnološke in kulturne dediščine.

Kljub nizkim temperaturam se je že dopoldne v Prešernovem Kranju zbrala množica ljudi, ki si je ogledala bogato ponudbo na sejmu domače in umetnostne obrti, prisluhnila recitacijam Prešernovih poezij ter obiskala Prešernovo hišo in druge muzejske zbirke. Organizatorji si obetajo, da se bo čez dan v Kranju zvrstilo več kot 20.000 obiskovalcev, kolikor jih je na kranjske ulice privabil tudi lanski precej toplejši 8. februar.

Prešernov smenj v Kranju