Delno prenovljeni Dominikanski samostan so odprli septembra 2013. Gre za eno najpomembnejših pridobitev v najstarejšem slovenskem mestu v zadnjem obdobju in eno redkih uresničenih investicij v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2012 v vseh šestih partnerskih mestih. Foto: http://www.dominikanskisamostan.si/
Delno prenovljeni Dominikanski samostan so odprli septembra 2013. Gre za eno najpomembnejših pridobitev v najstarejšem slovenskem mestu v zadnjem obdobju in eno redkih uresničenih investicij v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2012 v vseh šestih partnerskih mestih. Foto: http://www.dominikanskisamostan.si/
Prvo fazo prenove so začeli oktobra 2011, ko so načrtovali osemmesečni rok za dokončanje del. Zaradi organizacijskih zapletov se je vse skupaj sprva podaljšalo na 13 mesecev, nato pa se je gradnja zaradi nekaterih dodatnih del, na katera sprva niso računali, končala po 23 mesecih. Foto: http://www.dominikanskisamostan.si/
Samostan je sicer z brati dominikanci začel delovati v letu 1230, z jožefinskimi reformami so leta 1782 red razpustili, samostan pa namenili vojaškim potrebam. V prostorih samostana je vse do leta 2011, ko se je z mislijo na Evropsko prestolnico kulture 2012 začela obnova, domoval tudi Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož s svojo arheološko zbirko. Foto: http://www.dominikanskisamostan.si/

Stroške del so ocenili na 1,5 milijona evrov, tretja faza pa je zaradi finančne luknje še nezapečatena.

Kot so sporočili s ptujske občine, je tokratna investicija, s katero so začeli avgusta lani, obsegala prenovo strehe in ostrešja, zamenjavo stavbnega pohištva, protipotresno sanacijo vseh nosilnih zidov samostana, razen cerkvene ladje. Kljub novi strešni strukturi samostan ohranja svojo prejšnjo zunanjo podobo.

Evropski prispevek ...
Tudi za drugo fazo obnove samostana so na Ptuju prejeli nekaj evropskega denarja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za preteklo finančno perspektivo je Bruselj prispeval slabih 850.000 evrov.

... ki pa je presahnil
S tem so v objektu končali večino grobih gradbenih del, tako da bodo vsa naslednja dela omejena na notranje posege. Kdaj se bo začela tretja faza, ki bo vključevala notranjo ureditev prostorov, ki do zdaj še niso bili urejeni, ter v kakšnem obsegu, pa za zdaj ni jasno.

Kot so namreč pojasnili na mestni občini, so bili neuspešni pri kandidaturi za evropska sredstva. S tem je bil ustavljen tudi postopek javnega razpisa za izvajalca in izvedba tretje faze v obsegu, kot je bila načrtovana pred dvema letoma. Denar nameravajo pridobiti na razpisih, nekaj pa tudi iz prihodnjih proračunov.

Tretja faza je še v zraku
Do celotne ureditve bo treba poskrbeti še za mansardne prostore in prvo nadstropje, kleti, zunanje površine, restavratorsko urediti vse zunanje fasade objekta s prezentacijo kamnitih fragmentov ter urediti arheološko najdišče z grobnicami pod tribuno v glavni dvorani.

Objekt je v najemu Javnih služb Ptuj, ki tržijo in pripravljajo vsebine v samostanu. Lani je bilo v njem izvedenih 21 prireditev, kar je malo. Tega se zavedajo tudi na občini, kjer priznavajo, da njegov potencial še ni popolnoma izkoriščen.

Eden izmed redkih oprijemljivih sadov EPK-ja
Delno prenovljeni Dominikanski samostan so odprli septembra 2013. Gre za eno najpomembnejših pridobitev v najstarejšem slovenskem mestu v zadnjem obdobju in eno redkih uresničenih investicij v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2012 v vseh šestih partnerskih mestih.