Ob Prešernovem spomeniku v središču Ljubljane so gledališki igralci recitirali Prešernovo poezijo. Foto: MMC RTV SLO
Ob Prešernovem spomeniku v središču Ljubljane so gledališki igralci recitirali Prešernovo poezijo. Foto: MMC RTV SLO
Anton Ažbe: Zamorka (1895)
Kdaj ste bili nazadnje v Narodni galeriji (če sploh kdaj)? 8. februar je pravi dan za sprehod med deli slovenskih in tujih slikarskih mojstrov. Foto: Narodna galerija
Slavnostno vzdušje na Prešernov dan - kje drugje, če ne v Vrbi? Foto: MMC RTV SLO
Osrednja slovesnost v Mestni občini Ptuj je bila že na predvečer praznika v dvorani tamkajšnje gimnazije, kjer so med drugim podelili vsakoletni nagradi veliko in malo oljenko, ki jo prejmejo zaslužni Ptujčani na različnih področjih. Slavnostna govornica je bila dobitnica letošnje velike oljenke Marija Hernja Masten. Za kulturni program so poskrbeli učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in skupina Kvinton.
Otok ljubezni na Muri
V Pomurju je bil že dan pred praznikom v večini kulturnih ustanov dan odprtih vrat. Foto: www.izakovci.si
V gledališču Tartini v Piranu so v četrtek predstavili Kulturne miniature - Ples tako in drugače. Gre za projekcijo študijskega filma Ples v kameri v izvedbi Kluba neodvisnega filma Svarog in nastop Plesne skupine Metulj iz Pirana. Foto: MMC RTV SLO
Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki
V Kostanjevica na Krki so v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac ob 70-letnici fotografa Tihomirja Pinterja odprli razstavo Obrazi slovenskih umetnikov. Foto: www.galerija-bj.si
Prešernovanje po Sloveniji
Zdravljica v različnih jezikih
Kranj se je vrnil v 19. stoletje

V prestolnici je pred pesnikovim spomenikom točno opoldne prišel na vrsto že 22. tradicionalni recital Prešernove poezije. Zbrane je najprej nagovoril ljubljanski župan Zoran Jankovič, nato pa je prvi kitice slovenske himne zrecitiral Tone Kuntner. 7. kitico Zdravljice je bilo nato mogoče slišati še v sedmih evropskih jezikih, od angleščine, francosščine, italijanščine in španščine, pa vse do slovanskih jezikov. Kako zveni Zdravljica v različnih jezikih, si oglejte v priloženem videoposnetku.

Prešernove pesmi pa so med drugim prebirali še Jožica Avbelj, Jerica Mrzel, Jernej Kuntner, Štefka Drolc in Jurij Souček. Tradicionalni recital Prešernove poezije pred njegovim spomenikom na Tromostovju organizira Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Simoniti sprejel Prešernove nagrajence
Na kulturni dan pa je minister za kulturo Vasko Simoniti v vili Podrožnik sprejel letošnje dobitnike velikih in malih Prešernovih nagrad. V svojem govoru je med drugim poudaril, da mora majhen narod kot je slovenski, veliko pozornosti nameniti prav umetnosti, saj brez nje ne more biti velik. Zbrane je med drugim opozoril, da je slovenstvo potrebno istovetiti z domačo umetnostjo, tako je bilo v zgodovini in tako je tudi danes.

Sprejema sta se udeležila oba dobitnika Prešernovih nagrad, prevajalec in književnik Janez Gradišnik ter oblikovalec Miljenko Licul, in nagrajenci sklada; gledališki režiser Sebastijan Horvat, intermedijska umetnica Ema Kugler, hornist Boštjan Lipovšek, igralec Uroš Smolej skladatelj Bor Turel, manjkal je le pesnik Primož Čučnik.

V knjigarni Konzorcij so se na praznik odzvali s poklonom Prešernu in letošnjemu nagrajencu, prevajalcu Janezu Gradišniku, nato pa so nadaljevali z osrednjo temo "debele knjige".



Odprta vrata muzejev in galerij
Galerije in muzeji so 8. februar počastili z dnevom odprtih vrat, ob tem so pripravili še delavnice, predavanja in strokovno vodene oglede razstav. Tako je bilo med drugim v Narodni galeriji, Narodnem muzeju, Slovenskem etnografskem muzeju, pa tudi v Moderni oziroma Mali galeriji, kjer je na ogled dokumentarna razstava ob 60-letnici galerije.

O Vrba, srečna draga vas domača ...
Na slovenski kulturni praznik je bilo posebej slavnostno v Prešernovi rojstni vasi, kjer so na prireditvah po občini našteli čez 4000 ljudi, na sami osrednji proslavi pred Prešernovim spomenikom pa okrog 1000 obiskovalcev. V Vrbi je potekala celodnevna animacija, vrhunec dogajanja pa je bila osrednja prireditev, na kateri je kot slavnostna govornica nastopila državnozborska poslanka Alenka Jeraj. Udeležili so se je tudi tekači, ki so premagali Prešernov maraton iz Kranja do Vrbe, ter vojni veterani, ki so se podali na pohod v Vrbo iz Radovljice. Vse od 8. ure dalje pa so potekali vodeni pohodi po poti kulturne dediščine, v okviru katerih si rojstne hiše velikih slovenskih mož v občini Žirovnica, ki na dan kulture odprejo svoja vrata, iz leta v leto ogleda več ljudi.

Kulturni Gorenjci
V Prešernovem mestu je letos na kulturni praznik pod vodstvom Zavoda za turizem Kranj znova potekal tradicionalni Prešernov smenj, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi. Na ulicah Kranja so s kulturnim programom, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, festivalom lajnarjev, vožnjami obiskovalcev s kočijo, ponudbo domače obrti na stojnicah in sejmom starin pričarali Prešernove čase. Praznik pa je bil tudi priložnost za slovenski začetek projekta Barve EU, v okviru katerega se bo v Kranju s svojimi kulturnimi, gastronomskimi in drugimi značilnostmi predstavilo vseh 27 držav članic unije.

Prešernov dan na Štajerskem in Koroškem
V Mariboru je med drugim že potekal literarno-glasbeni večer mladih literatov, ki ga pripravlja Mladinski kulturni center Maribor. Na njem so se predstavili mladi literati, ki delujejo pod okriljem Mladinskega kluba Društva slovenskih pisateljev, posebni gost večera pa je bil zmagovalec lanskoletnega Pesniškega vrtiljaka - tekmovanja v interpretiranju lastne poezije, pesnik in kantavtor Damir Rudolf.

Svoja vrata je na široko odprla tudi Umetnostna galerija Maribor, v kateri so si obiskovalci lahko brezplačno ogledali vse aktualne razstave in se udeležili posebnih kulturnih dogodkov, med drugim slovesne podelitve zbirke Foto kluba Maribor in kiparske delavnice za odrasle.

Slovesnost na predvečer praznika v Slovenj Gradcu je minila v znamenju podelitve priznanj, in sicer Bernekerjeve nagrade za dosežke na področju kulture. Prireditev je potekala v mestnem kulturnem domu, slavnostni govornik pa je bil lanski dobitnik Bernekerjeve nagrade in zborovodja Janez Kolerič. Letošnja nagrada je sicer pripadla vodji enega najstarejših slovenskih narodnozabavnih ansamblov Štirje kovači, Francu Šegovcu.

V Celju, kjer so osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku pripravili že v sredo, je Muzej novejše zgodovine v četrtek predstavil knjigo Alme Karlin Moji zgubljeni topoli. Galerija sodobne umetnosti Celje je v petek omogočila brezplačen ogled razstave Risba 1988-2007 avtorja Hermana Gvardjančiča. V celjskem likovnem salonu pa je na ogled večmedijska razstava avtorjev Nike Oblaka in Primoža Novaka Saetchi Collection.

V Velenju je v tamkajšnji galeriji v četrtek predaval profesor Črtomir Frelih o likovni vsebini grafik, v kulturnem domu pa je bila zvečer osrednja slovesnost ob prazniku. Slavnostni govornik je bil direktor Mladinskega centra Velenje Aleš Ojsteršek, program pa je bil posvečen Evropski prestolnici kulture 2012. Muzej Velenje je na Prešernov dan na Velenjskem gradu pripravil dan odprtih vrat, Mladinski center Velenje pa je povabil na pogovorni show.

Kulturno tudi na Primorskem
V novogoriškem kulturnem domu sta tamkajšnja občina in zveza kulturnih društev na predvečer praznika pripravili osrednjo prireditev, na kateri je bila slavnostna govornica dolgoletna soustvarjalka skupnega čezmejnega kulturnega prostora Lojzka Bratuž. Na Ajdovskem in Idrijskem so se spomnili skladateljev Vinka Vodopivca in Ivana Rijavca, ki sta se rodila pred 130 oz. 103 leti, v Bovcu pa bodo sobotno prireditev posvetili 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja in 130. obletnici odprtja čitalnice v Bovcu ter medkulturnemu dialogu.

Na kulturni praznik je bila v portoroškem Avditoriju slavnostna akademija ob prazniku. Nastopila je violinistka Anja Bukovec, za klavir je sedel Simon Krečič, slavnostni govor pa je imel predsednik Društva slovenskih pisateljev Slavko Pregl. Podelili so tudi priznanja Občine Piran.

Pomurci so pohiteli
V Pomurju je bil že dan pred praznikom v večini kulturnih ustanov dan odprtih vrat, podeljevali pa so tudi tradicionalne nagrade. V Murski Soboti so za vrhunski dosežek nagradili Prekmursko godbo Bakovci, plaketo za pomembne dosežke v kulturi je dobil Dušan Šarotar, priznanje za uspešno delo v kulturi pa Alfred Šebjanič in Zlatko Jakovljevič. V Ljutomeru so v kulturnem domu podelili Miklošičeve nagrade in priznanja, v Gornji Radgoni je bila prireditev Tetralogija kulture, v Lendavi pa slovesnost s podelitvijo kulturnih nagrad.

Od Dolenjske do Posavja
Glavnina prireditev na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju je bila na večer kulturnega praznika. Že na predvečer praznika pa so v Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki ob 70-letnici fotografa Tihomirja Pinterja odprli razstavo Obrazi slovenskih umetnikov in hkrati prvič predstavili monografijo Tihomir Pinter 1/125, Trenutki z umetniki.

V Novem mestu je bil v petek v Športni dvorani Marof koncert Novomeškega simfoničnega orkestra, ki je ob tej priložnosti zaznamoval tudi 20-letnico delovanja. Orkester je pod vodstvom dirigenta Sandija Franka izvedel spored, ki so ga vsebinsko zastavili od klasike do pop kulture, solista sta bila mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran in basbaritonist Saša Ivaci.

V Krškem so kulturni praznik zaznamovali 11. februarja, ko so odprli razstavo natečajnih elaboratov javnega arhitekturno-projektnega natečaja za knjižnico in urbanistično-idejnega natečaja za ureditev dela starega mestnega jedra v Krškem, zatem so v Kulturnem domu podelili občinske Prešernove plakete.

A. K.

Prešernovanje po Sloveniji
Zdravljica v različnih jezikih
Kranj se je vrnil v 19. stoletje