V Prešernu najdejo navdih tudi mladi hiphoperji. Foto: MMC RTV SLO
V Prešernu najdejo navdih tudi mladi hiphoperji. Foto: MMC RTV SLO
Kuntnerja recitirata Zdravljico
Zlatko zarepa Prešerna

V središču Ljubljane so Prešernovo poezijo recitirali gledališki igralci, ki so med drugim Zdravljico v okviru evropskega leta medkulturnega dialoga postregli v osmih različnih jezikih, od angleščine, nemščine, španščine, francosščine, pa vse do raznih slovanskih jezikov. Dogodek je z recitacijo Zdravljice v slovenščini odprl Tone Kuntner, za njim pa je s kitico v angleščini nadaljeval sin Jernej.

Kako sta se odrezala, si lahko ogledate v priloženem videoposnetku, v MMC-ju pa smo si zaželeli Prešernovo poezijo slišati še na nekoliko drugačen način. Naši želji je ustregel slovenski raper Zlatko Čordič, ki je verze našega največjega slovenskega pesnika vključil v svoj najnovejši projekt.

Čas je ... za Prešerna
Bralcem MMC-ja je zrecitiral pesem Pod oknom, nato pa zarepal še verza, ki ju je uporabil kot izhodišče za novo pesem Čas je. To bo ena od skladb nastajajočega projekta Zlatko in prijatelji, pri katerem se mu bodo pridružili raperji iz različnih koncev Slovenije, albumu pa bo mogoče prisluhniti še to leto.

Zlatko je prišel na recitacijo Prešerna opremljen, kot se za slovenski kulturni praznik tudi spodobi. V rokah je imel Prešernove Poezije, za katere nam je zaupal, da jih je od svojega dekleta dobil za 25. rojstni dan. Prav tam je tudi našel pesem Gospodu Smuku, ki si jo je sposodil in jo nekoliko predelal za že omenjeno skladbo. Kako se je odrezal pri rapanju in recitiranju Prešernove poezije, si oglejte v priloženih videoposnetkih.

Dramski umetniki recitirajo Prešerna
Tradicionalni recital Prešernovih Poezij, ki ga organizira Združenje dramskih umetnikov Slovenije, je letos pospremila tudi zgoščenka, na katerim je mogoče prisluhniti Prešernovi poeziji v recitaciji slovenskih dramskih umetnikov, med katerimi najdemo Poldeta Bibiča, Barbaro Krajnc, Jožeta Mraza, Toneta Kuntnerja, Alenko Pirjevc, Janeza Albrehta, Jurija Součka in druge.

V priloženem videoponetku si oglejte Zdravljico, ki jo recitirata Tone in Jernej Kuntner.

V priloženem videoposnetku si oglejte Zlatkovo rapanje Prešernove poezije.

Kuntnerja recitirata Zdravljico
Zlatko zarepa Prešerna