V Kranju niso pozabili na slovitega sokrajana. Foto:
V Kranju niso pozabili na slovitega sokrajana. Foto:
Prešernova hiša
Prešernova hiša bo postala minikino. Foto: RTV SLO

Dogajanje so začeli z odprtjem razstave Gorenjskega muzeja Na gorenjski zemlji - 100 let slovenskega filma, ki je na ogled v Galeriji Prešernove hiše. Postavitev prikazuje bogato tradicijo slovenskih filmskih ustvarjalcev, s poudarkom na Gorenjcih, in je bila zasnovana v sklopu praznovanj stoletnice filma na Slovenskem. Na otvoritvi so obiskovalci lahko videli projekcije arhivskih in sodobnih dokumentarnih ter igranih filmov.

Vrata odpira tudi knjižnica
V petek bo v osrednji knjižnici dan odprtih vrat, ko se bo možno v knjižnico, ki hrani tudi več kot petsto slovenskih izdaj Poezij in bogato zbirko del o Francetu Prešernu, tudi brezplačno vpisati. Na Ljudski univerzi se bo isti dan ob 19.00 začel literarni večer Prešernove poezije v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku. V glasbeni šoli se bodo zvečer predstavili njeni učenci.

Ozračje bo športno in komorno ...
Na obletnico pesnikovega rojstva pa bodo v Galeriji Prešernove hiše ves dan predvajali dokumentarne športne filme kranjskega režiserja Boža Grlja. Na platnu se bosta vrstila kratka filma 15:10:12 o plavalcu Darjanu Petriču in Sanjal sem o letenju o Edvardu Rusjanu ter Blejcu Albinu Mraku, ki je izdelal kopijo Rusjanovega letala Eda 5. Večer bo sklenil še koncert komornega orkestra Carnium z mladimi solisti, ki se bodo ob 19.00 predstavili v Prešernovem gledališču Kranj.

V nedeljo bo svoja vrata odprlo tudi kranjsko gledališče, kjer si bo ob 19.30 mogoče ogledati javno generalko predstave Gospod Chance, avtorja Jerzyja Kosinskega. Kranj, ki na dan pesnikovega rojstva praznuje tudi občinski praznik, je močno povezan z življenjem in delom največjega slovenskega pesnika, zato vsako leto poskrbijo za vrsto prireditev, povezanih s Prešernom.