Inšpektor Gaber bo v svojem četrtem primeru skupaj z ekipo iskal identiteto skrivnostnega okostnjaka, v četrtek pa bodo poslušalke in poslušalci namesto radijski igri izjemoma prisluhnili neposrednemu prenosu uvodne predstave festivala v Bayreuthu. V rubriki Igralci pojejo bo zapela Duša Počkaj.

V četrtek bo v terminu radijske igre na sporedu prenos predstave ob odprtju 148. Slavnostnih iger v Bayreuthu, in sicer opere Tristan in Izolda. Foto: EPA
V četrtek bo v terminu radijske igre na sporedu prenos predstave ob odprtju 148. Slavnostnih iger v Bayreuthu, in sicer opere Tristan in Izolda. Foto: EPA

Radijska igra: Metulji in okostnjaki
Na Programu Ars bo ta teden na sporedu le ena celovečerna radijska igra: v četrtek bo namreč (tudi) v terminu radijske igre na sporedu prenos predstave ob odprtju 148. Slavnostnih iger v Bayreuthu, in sicer opere Tristan in Izolda. Tako kot vsako leto bo tako tudi letos Program Ars ponudil glasbeno poslastico za ljubitelje operne glasbe, ki ga Uredništvo igranega programa vsekakor priporoča tudi poslušalkam in poslušalcem radijske igre.

Termin radijske igre v ponedeljek ob 22.05 na Programu Ars pa bo zaznamoval nenavaden, a tako zelo človeški beg iz realnosti v čudežni svet domišljije: naslov radijske igre Metulji Čang Čoua je vojvodinski avtor Rastislav Durman povzel po stari kitajski basni, ki govori o prepletanju resničnosti in domišljije, pa tudi o njuni različnosti. Iz te osnove je Durman domiselno izoblikoval komedijski zaplet tako, da je eno od razširjenih duševnih navad sodobnega človeka – beg iz resničnosti v domišljijo – obrnil na glavo. Protagonist Robert (Brane Grubar) se stalno zateka v svoj domišljijski svet in med ljudi, ki ga tam čakajo, vendar sčasoma postane nezadovoljen z Ramzesom (Pavle Ravnohrib), Hamletom (Ivan Rupnik) in celo kraljico iz Sabe (Marinka Štern). Zato začne iz domišljije bežati spet v svet, ki mu ponuja največ dragocenosti in zanimivosti: v vsakdanje življenje. Zabavno radijsko igro je leta 1989 režirala Elza Rituper.

Na Prvem programu bo v torek ob 21.05 na sporedu že četrti primer serije Inšpektor Gaber, ki tokrat govori o skrivnostnih ostankih človeka, ki jih najdejo pri počeni kanalizacijski cevi pod eno najbolj obljudenih ulic glavnega mesta. Tokrat bo naloga Miroslava Gabra (Borut Veselko) in njegove ekipe to, da žrtev sploh identificirajo. Četrto epizodo z naslovom Okostje iz preteklosti je napisal Vinko Möderndorfer, režirala pa Irena Glonar. Tisti, ki ste zamudili začetek dvanajstdelne kriminalistične serije, pa lahko prve tri dele Telo, Gostilničar in Izginuli še vedno poiščete na spletni strani Programa Ars v podkastu Radijska igra ali na spletni platformi RTV 365.

Stefano Benni, rojen leta 1947 v Bologni, spada med najbolj in največkrat prevajane sodobne italijanske pisatelje, še zlasti, če brskamo med avtorji politične satire. Foto: www.stefanobenni.it/Barbara Ledda
Stefano Benni, rojen leta 1947 v Bologni, spada med najbolj in največkrat prevajane sodobne italijanske pisatelje, še zlasti, če brskamo med avtorji politične satire. Foto: www.stefanobenni.it/Barbara Ledda

Kratka radijska igra: Duša Počkaj in Stefano Benni
V četrtem delu posebne poletne rubrike Igralci pojejo bo zapela velika slovenska igralka Duša Počkaj (1924–1982). Poleg vseh nepozabnih vlog v gledališču in na filmu se je v zgodovino zagotovo zapisala tudi kot mojstrica interpretiranja songov in šansonov. Glasbeni strokovnjaki so jo zaradi temnega glasu in izrazne ekspresivnosti primerjali z Edith Piaf, Lotte Leny in Ello Fitzgerald. V oddaji, ki jo je zasnoval in pripravil Alen Jelen, bodo poslušalke in poslušalci izvedbi nekaj izbranih pesmi, pa tudi dragocenih drobcev našega arhiva – izjav in spominov igralkinih sodobnikov Kajetana Koviča in Poldeta Bibiča.

V zadnjem tednu julija Uredništvo igranega programa začenja še en poseben poletni cikel: v terminih sobotne kratke radijske igre ob 22.40 na Prvem programu bo do konca avgusta na sporedu šestdelni cikel Stefana Bennija (1947), prodornega satirika in enega najbolj znanih sodobnih italijanskih avtorjev. Cikel bo v soboto začela kratka radijska igra Naključja, ki je nastala po istoimenski zgodbi, objavljeni v Bennijevi zbirki kratke proze Zadnja solza. Zgodbo je prevedel Janko Petrovec, ki je ob premieri leta 2018 o naslovu prozne zbirke razmišljal takole: "Nemara gre naslov razumeti kot zadnje slovo od družbe pristnih medčloveških vezi, nemogočih in neuresničljivih v Bennijevi viziji sodobne družbe." Tako tudi sobotna kratka radijska igra raziskuje ozadje vljudnega in naučenega jezikovnega koda med zaljubljencema (interpretirata ju Lena Hribar in Rok Kravanja). Razen jezika je prav vse naključje, saj je odtujitev človeka od notranjega doživljanja tolikšna, da lastnih čustev in občutij ne prepoznava in ne ve, kaj z njimi početi. So samo naključja, ki povzročajo zadrego, nerazumevanje, začudenje in strah. Bennijevo delo tako v igri Naključja kot v celotnem opusu nudi luciden vpogled v človeka današnjega časa, ki se potaplja v kaos in dezorientacijo.

"Jaz sem Vila Malina / eni mi pravijo packa / pa nisem / ampak tudi če sem / kaj me briga / nalašč se ne bom umila / in tudi počesala se ne bom /nalašč ne." Foto: LGL

Radijska igra za otroke: Vila Malina
V nedeljo ob 8.05 bo na sporedu radijska izvedba znane pravljice Svetlane Makarovič o drobni vili, ki poišče svoje ime. Vila Malina je zgodba o mali vili (Asja Kahrimanović), ki ne ve, kako ji je ime, pri potikanju v gozdu pa med iskanjem svojega imena spozna najrazličnejše načine pohlepa in nečimrnosti. Pa vendar ji ob koncu ostane toliko veselja in moči, da v vsem tem najde tudi svoje ime – Malina. Radijska igra za otroke je leta 2007 nastala v sodelovanju Radia Slovenija z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Svetlana Makarovič pa se je v projektu prvič predstavila kot režiserka v gledališču in na radiu. Igri poseben čar dodaja še avtoričina izvirna glasba, ki v interpretaciji igralcev lutkovnega gledališča postane eden izmed nosilnih elementov igre.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na spletni platformi RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju v etru.

Spored radijskih iger med 22. in 28. julijem 2024

Ponedeljek, 22. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Rastislav Durman: Metulji Čan Čoua

Torek, 23. julij
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Inšpektor Gaber – 4. del: Okostje iz preteklosti

Sreda, 24. julij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Igralci pojejo – 4. del: Duša Počkaj

Četrtek, 25. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Temin radijske igre odpade: Prenos uvodne predstave 148. Slavnostnih iger v Bayreuthu

Sobota, 27. julij
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Stefano Benni: Naključja

Nedelja, 28. julij
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Svetlana Makarovič: Vila Malina