Radijske igre so na spletu na voljo še en mesec po predvajanju v etru. Foto: SOJ RTV SLO
Radijske igre so na spletu na voljo še en mesec po predvajanju v etru. Foto: SOJ RTV SLO

Začetek tedna bo obarvan znanstveno-fantastično: v ponedeljek ob 22.05 bo na programu Ars na sporedu radijska igra Mitnica, ki jo je napisal slovenski avtor Dimitrij Kralj. Protagonist radijske groteske je stari profesor, specialist za robotiko, ki se je vse življenje ukvarjal samo z eno stvarjo - z izdelavo robotov. Proti koncu kariere pa naleti na prav posebno žensko, ki ga s svojo frekvenčno modulacijo in ostalimi aduti tako očara, da se odloči za popolno spremembo v svojem življenju. Izkaže se, da tudi mojstri vse prehitro lahko postanejo žrtve svojih lastnih genialnih izdelkov. Radijsko igro je leta 1999 režirala Barbara Hieng Samobor, protagonista pa je interpretiral Igor Samobor.

V četrtek ob 22.05 na programu Ars pa bo zazvenela radijske priredba romantične komedije Jeana Giraudouxa z naslovom Intermezzo. Francoski pesnik, dramatik in esejist je znan po svojem slogu, ki v enoten umetniški izraz združuje filozofijo in poetičnost, igrivost in ironijo ter eleganco in grotesko. Tudi četrtkova radijska igra, ki je bila posneta leta 1968 v režiji Franceta Jamnika, ni izjema, saj z elegantnim stilom in izpiljenim jezikom izpoveduje zgodbo o življenju in smrti: mlada sentimentalna protagonistka Isabelle (Štefka Drolc) verjame, da malo provincialno mesto preganjajo duhovi in se odloči, da bo raziskala ta nadnaravni pojav. V igri pa lahko poslušalke in poslušalci zaslišijo ne le Giraudouxov privlačni slog, temveč tudi velika imena slovenskega gledališča, kot so – poleg Štefke Drolc – Ivanka Mežan, Boris Kralj, Stane Sever, Jurij Souček in drugi.

Na sporedu bo deveta epizoda kriminalistične serije Inšpektor Gaber, ki jo je napisal Vinko Möderndorfer. Foto: BoBo
Na sporedu bo deveta epizoda kriminalistične serije Inšpektor Gaber, ki jo je napisal Vinko Möderndorfer. Foto: BoBo

Kljub slovesu meteorološkega poletja pa se še vedno nadaljuje kriminalistična serija Inšpektor Gaber: na sporedu bo deveta epizoda z naslovom Dolg, ki jo je napisal Vinko Möderndorfer. Pri tokratnem zločinskem primeru bo sorazmerno hitro jasno, kakšen je motiv za dvojni umor očeta in sina. Bolj tehtno in zagonetno pa bo ostalo vprašanje, kako je storilec svoje dejanje izvedel. Morda pa za dejanjem stoji več ljudi? Inšpektorju Miroslavu Garbu (Borut Veselko) bo tudi pri razvozlavanju tokratnega vozla pomagala njegova stalna ekipa z inšpektorico Brino Špik (Sabina Kogovšek) in patologinjo Marjeto (Silva Čušin) na čelu. Deveta epizoda nanizanke je bila posneta januarja 2015, režiral pa jo je Alen Jelen.

Kratka radijska igra: Konec poletnih ciklov
Igorja Samoborja pa v tem tednu ne bomo poslušali le v ponedeljkovi celovečerni radijski igri, temveč tudi v tokratni epizodi posebne rubrike Igralci pojejo, ki jo je v poletnih mesecih snoval in urejal Alen Jelen. Prvak ljubljanske Drame bo v oddaji izvedel songe Tožba z Montmartra, Otožje in O srečnež, kdor od ljubezni umre. S tem pa se bo poletna rubrika tudi zaključila, v sredinih terminih ob 13.05 na programu Ars pa bodo ponovno na sporedu običajne kratke radijske igre. Vse pretekle epizode rubrike Igralci pojejo, ki so bile v etru predvajane pred manj kot tridesetimi dnevi, pa so za poslušanje še vedno na voljo na spletni strani programa Ars ter na spletni platformi RTV 365.

Stefana Benni (1947) je italijanski satirični pisatelj, pesnik in novinar. Foto: www.stefanobenni.it/Barbara Ledda
Stefana Benni (1947) je italijanski satirični pisatelj, pesnik in novinar. Foto: www.stefanobenni.it/Barbara Ledda

Zaključuje se tudi cikel kratkih radijskih iger Stefana Bennija: od konca julija so lahko poslušalke in poslušalci prisluhnili kratkim radijskim igram, ki so nastale po literarnih predlogah enega najpopularnejših sodobnih italijanskih satirikov, v njih pa se je razkrival predvsem avtorjev lucidni vpogled v sodobnega človeka in kompleksne medčloveške odnose. V tej maniri bo v soboto ob 22.40 na Prvem programu na sporedu še zadnja igra iz cikla z naslovom Čisti računi. V njej se spletkarska igra skakanja čez plot bolj in bolj razkriva v sočnem dialogu med buržujskim zakoncema srednjih let na njuni večerji v butični restavraciji. Igro je leta 2017 režiral Jože Valentič, v vlogi zakonskega para pa sta nastopila Iva Krajnc Bagola in Uroš Smolej.

Radijska igra za otroke: Pot v šolo
Za mlade poslušalke in poslušalce bo na prvi september na sporedu radijska igra za otroke Pot v šolo, ki jo je napisal Vinko Möderndorfer. V igri se srečata deklica Ivana (Anja Brezavšček) in vesoljček: za oba je srečanje nenavadno in zanimivo, saj prihajata iz popolnoma drugačnih okolij. Protagonista spleteta prijateljsko vez, potem pa se oglasi šolski zvonec in Ivana mora v šolo … Kaj se zgodi potem, pa bo mlado občinstvo izvedelo, če v nedeljo ob 8.05 posluša Prvi program Radia Slovenija.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na spletni platformi RTV 365. Radijske igre so na spletu na voljo še en mesec po predvajanju v etru.

Spored radijskih iger med 26. avgustom in 1. septembrom

Ponedeljek, 26. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars) – Dimitrij Kralj: Mitnica

Torek, 27. avgust
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Inšpektor Gaber – 9. del: Dolg

Sreda, 28. avgust
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Igralci pojejo – 9. del: Igor Samobor

Četrtek, 29. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars) – Jean Giraudoux (prir. Djurdja Flere): Intermezzo

Sobota, 31. avgust
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Stefano Benni: Čisti računi

Nedelja, 1. september
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Pot v šolo