Tit Makcij Plavt (254 pr. n. št.–184 pr. n. št.). Foto: Wikipedia
Tit Makcij Plavt (254 pr. n. št.–184 pr. n. št.). Foto: Wikipedia

Radijska igra: Napuh, češnje in neporavnani računi
Na ponedeljkov večer ob 22.05 bodo poslušalke in poslušalci s programom Ars odpotovali v čas (in mentaliteto) antičnega Rima: na sporedu bo komedija Hvalisavi vojščak, ki jo je napisal rimski komediograf Tit Makcij Plavt, eden največjih mojstrov antične komedije. Najverjetneje je v času življenja ustvaril približno sto trideset komedij, vendar jih je v celoti ohranjenih le enaindvajset. Med njimi je tudi komedija o vojaku Pirgopoliniku (Jože Zupan), ki se neprestano baha s svojimi vrlinami. Kam vse vodi njegovo hvalisanje, pa prisluhnite v radijski izvedbi komedije, ki je bila posneta leta 1969 v režiji Rosande Sajko in izvedbi imenitne igralske zasedbe.

V četrtek ob 22.05 pa bo na sporedu radijska igra Češnje. Delo Cvetke Bevc je nastalo leta 1999 v režiji Petra Zobca in produkciji Radia Maribor. V igri se prepletata dve časovni in vsebinski ravni: v eni si v zakonu razočarana protagonistka privošči spontano ljubezensko noč, hkrati pa dogajanje s časovno distanco poteka nekaj desetletij pozneje. Radijska igra Češnje s ponekod grotesknimi podtoni navsezadnje izzveni predvsem kot sodobna balada o ljubezni, veri in upanju.

Na Prvem programu se tudi v tem tednu nadaljuje kriminalistična serija Inšpektor Gaber: v osmi epizodi nanizanke z naslovom Neporavnani računi je v ospredju težava, ki je nakazana že v naslovu – neporavnani računi tajne obveščevalne službe tuje države in zločin, ki se vrti okrog preživetja enih in pohlepa drugih. Sledi do razkritja morilca bodo Miroslava (Borut Veselko), Brino (Sabina Kogovšek) in Marjeto (Silva Čušin), pa tudi forenzika Tima (Aljaž Jovanović) vodile celo do orožja iz bosanske vojne in do preiskave delavcev iz Bosne. Tokratno epizodo je napisal Metod Pevec, režiral pa jo je Jože Valentič.

Kot zadnja bo v poletni rubriki Igralci pojejo zapela Vesna Pernarčič. Foto: BoBo
Kot zadnja bo v poletni rubriki Igralci pojejo zapela Vesna Pernarčič. Foto: BoBo

Kratka radijska igra: Edith Piaf in nestanovitno vreme
Ta teden bo v poletni rubriki Igralci pojejo zapela dramska igralka Vesna Pernarčič. Članica Prešernovega gledališča Kranj se je leta 2004 proslavila v kabaretu-monodrami Piaf, Edith Piaf, ki je nastala v produkciji Pernarčič & Pernarčič in v režiji Tijane Zinajić – za vlogo naslovne junakinje je bila Vesna Pernarčič namreč nagrajena z nagrado za igro na Borštnikovem srečanju. V oddaji Igralci pojejo, ki bo na sporedu v sredo ob 13.05 v terminu kratke radijske igre, bo vključenih nekaj songov iz ponovitve predstave leta 2006 v veliki dvorani Grand hotela Union, kjer je igralko na klavirju spremljal pianist Joži Šalej. Pretekle oddaje rubrike, ki jo pripravlja Alen Jelen, lahko poslušalke in poslušalci še vedno najdejo na spletni strani programa Ars med kratkimi radijskimi igrami ter na spletni platformi RTV 365: dostopne so oddaje z Dušo Počkaj, Juretom Ivanušičem, Janjo Majzelj in Borisom Cavazzo.

V sklopu cikla kratkih radijskih iger, nastalih po literarnih predlogah Stefana Bennija, bo v soboto ob 22.40 na Prvem programu na sporedu radijska miniatura z naslovom Kakšno je vreme? Italijanski satirik v delu razkriva zmedenost vladarjev in hkrati njihovo oholo ostrino pri odločanju in zagovarjanju edinega, lastnega prav; tudi takrat, ko se absolutno motijo. Tudi v tej drobni zvočni zgodbi pa se znova razkriva Bennijev smisel za lucidno upovedovanje sodobnega človeka in družbenih anomalij. Kratko radijsko igro je leta 2017 režiral Klemen Markovčič, interpretirali pa so jo Matija Vastl, Blaž Šef in Janja Majzelj.

Radijska igra za otroke: Noji na Gorenjskem
Mladi poslušalke in poslušalci bodo v nedeljo ob 8.05 na Prvem programu spremljali družinico nojev, ki biva v ujetništvu pod zasneženimi gorskimi vršaci na Gorenjskem. A ker noji slutijo, da v življenju lahko izkusijo več, se odločijo pobegniti: na poti jih čaka kar nekaj nenavadnih prigod, na koncu pa vendarle tudi lepo presenečenje. Aleš Berger je radijsko igro za otroke Noji nad Triglavom napisal v verzih, že v naslovu pa je nakazal, kaj bi bilo lahko tisto lepo, osvobajajoče presenečenje za te ogromne ptice. Radijsko igro je leta 2005 režiral Jože Valentič.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na spletni platformi RTV 365. Radijske igre so na spletu na voljo še en mesec po predvajanju v etru.

Spored radijskih iger med 19. in 25. avgustom

Ponedeljek, 19. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars) – Tit Makcij Plavt (prir. Mauro Pezzati): Hvalisavi vojščak

Torek, 20. avgust
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Inšpektor Gaber – 8. del: Neporavnani računi

Sreda, 21. avgust
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Igralci pojejo – 8. del: Vesna Pernarčič

Četrtek, 22. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars) – Cvetka Bevc: Češnje

Sobota, 24. avgust
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Stefano Benni: Kakšno je vreme?

Nedelja, 25. avgust
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Aleš Berger: Noji nad Triglavom