Giovanni Boccaccio (1313–1375). Foto: Wikipedija
Giovanni Boccaccio (1313–1375). Foto: Wikipedija

V radijski igri v režiji Metke Rojc, ki ji bo mogoče prisluhniti v ponedeljek ob 22.05, zaljubljena gospa želi ujeti mladega fanta in s pretvezo, da se spoveduje, pripravi patra, da ji nevede utre pot do ljubčka. Žlahtna komedija predstavlja avtorjev klasični humor, ki ga je prirejevalec Jože Rode prelil v posrečen radijski izraz. Radijska igra je nastala leta 1993.

Dolgoletni dramaturg, pa tudi urednik mladinskega programa v naši hiši Jože Rode pa je za radio priredil tudi radijsko igro Gizdalin, ki bo na sporedu v četrtek ob 22.05 na programu Ars. Radijska igra povzema eno od številnih komičnih zgodb iz satiričnega besedila Metamorfoze ali Zlati osel antičnega avtorja Lucija Apuleja. Prozno delo v enajstih knjigah je edini v celoti ohranjen roman v latinščini, v njej pa je rimski pisatelj in filozof v satirični maniri izpisal dinamično človeško nrav, ki ves čas hlepi po novih dogodivščinah in užitkih. Jože Rode je imel v svojih radijskih priredbah natančen in pretanjen čut za ohranjanje avtentičnega izraza literarnega dela; tako se tudi v radijski igri Gizdalin v režiji Elze Rituper odstira Apulejeva retorična nadarjenost.

Poslušalke in poslušalci so zdaj že vajeni, da se ob poletnih torkih pridružijo kriminalistični ekipi inšpektorja Miroslava Gabra (Borut Veselko) pri raziskovanju in reševanju kompleksnih zločinskih primerov; približujemo se polovici serije, saj bo v tem tednu na sporedu že peta od dvanajstih epizod nanizanke. V tokratnem delu, pa tudi pri tokratnem truplu se bo pravzaprav vse vrtelo okrog naklonjenosti in ljubezni. To usodno čustvo lahko v človeku rodi veselje, toplino in vedrino, vendar tudi ljubosumje, srd, gnev, navsezadnje pa sovraštvo – še posebej, če gre za ljubezenski trikotnik, v katerem tretja oseba ostane zavrnjena, prevarana in osamljena. Dogajanje pete epizode se začne, ko so kričanje, loputanje z vrati, zmerjanje in grožnje že mimo, ostalo pa je le truplo. Kdo je sprožil morilski strel in kdo vse je pri tem sodeloval, pa bo Miroslav Gaber skupaj z inšpektorico Brino Špik (Sabina Kogovšek) in patologinjo Marjeto (Silva Čušin) ugotovil med skrbno preiskavo sledi. Peti del serije z naslovom Pištola je napisal Vinko Möderndorfer, režiral jo je Jože Valentič, na sporedu pa bo v torkovem terminu radijske igre ob 21.05 na Prvem programu. Prejšnje štiri epizode serije, ki je nastajala leta 2014 in 2015, pa so za poslušanje še vedno na voljo v podkastu Radijska igra in na spletni platformi RTV 365.

Kratka radijska igra: Jure Ivanušič in neodločni brezimnež
V poletni rubriki Igralci pojejo bo v petem delu zapel vsestranski igralec in šansonjer Jure Ivanušič, ki se odlično znajde tudi v vlogi skladatelja, režiserja, scenarista in tekstopisca. Izdal je tri avtorske albume šansonov, poslovenil je tudi šansone njemu ljubega belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela. V sredinem terminu kratke radijske igre ob 13.05 na programu Ars bo Jure Ivanušič zapel prek posnetka oddaje, ki so jo na Radiu Slovenija pripravili leta 2016 ob izidu njegove zgoščenke Sonce in sence. Posebno poletno rubriko s pojočimi slovenskimi igralkami in igralci pripravlja režiser in urednik Uredništva igranega programa Alen Jelen.

V petem delu poletne rubrike Igralci pojejo bo mogoče prisluhniti Juretu Ivanušiču. Foto: SOJ RTV SLO/Aleš Cipot
V petem delu poletne rubrike Igralci pojejo bo mogoče prisluhniti Juretu Ivanušiču. Foto: SOJ RTV SLO/Aleš Cipot

V soboto ob 22.40 pa na Prvem programu nadaljujemo s sobotnim ciklom kratkih radijskih iger Stefana Bennija. Italijanski pisatelj, rojen leta 1947 v Bologni, je eden izmed največkrat prevajanih sodobnih italijanskih avtorjev, še posebej v polju politične satire. V svojih delih odstira pogled na sodobnega človeka, pogosto ujetega v kaos in dezorientacijo. Avtorjev literarni opus pa zaznamuje tudi prefinjena in duhovita naracija, ki ponuja več izhodišč za nadaljnjo interpretacijo. Tako je tudi v radijski miniaturki Zgodba bolhe s črnega psa, ki je nastala po Bennijevi istoimenski kratki zgodbi: znotraj zgodbe neodločnega moškega, ki nikoli ničesar ne dokonča, se prek ponavljajočega se vzorca postopoma lušči tudi medosebni odnos med pripovedovalko (Janja Majzelj) in protagonistom (Stane Tomazin). Kratko radijsko igro je leta 2017 režiral Klemen Markovčič.

Radijska igra za otroke: Srebrni konj
V tokratnem nedeljskem terminu radijske igre za otroke mlade poslušalke in poslušalce sprašujemo, ali so že kdaj videli srebrnega konja – ker je odgovor verjetno negativen, se bodo ob 8.05 lahko pridružili Mihu, fantu z bujno domišljijo (Matija Poglajen) v radijski igri Srebrni konj, ki jo je napisal in leta 1969 režiral Marjan Marinc. Ta bo občinstvo popeljala v čarobni svet domišljije, kjer se bo malemu protagonistu – kot namiguje že naslov – pridružil prav poseben konj. Na jugoslovanskem festivalu na Ohridu leta 1969 je igra Srebrni konj prejela kar štiri nagrade: Marjan Marinc je dobil nagrado za režijo, Metka Rojc za tonski posnetek, Jurij Souček in Majda Potokar pa za igralski stvaritvi.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na spletni platformi RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju v etru.

Spored radijskih iger med 29. julijem in 4. avgustom

Ponedeljek, 29. julij
Radijska igra 22.05 (Ars) – Giovanni Boccaccio (prir. Jože Rode): Spoved

Torek, 30. julij
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Vinko Möderndorfer: Inšpektor Gaber – 5. del: Pištola

Sreda, 31. julij
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Igralci pojejo – 5. del: Jure Ivanušič

Četrtek, 1. avgust
Radijska igra 22.05 (Ars) – Lucij Apulej (prir. Jože Rode): Gizdalin

Sobota, 3. avgust
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Stefano Benni: Zgodba bolhe s črnega psa

Nedelja, 4. avgust
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Marjan Marinc: Srebrni konj