Na sporedu bo med drugim politična parabola o večni slovenski polarizaciji in nov zločinski primer Inšpektorja Gabra, ki ga bo tokrat usmerila fotografija, najmlajše občinstvo pa bo konec tedna razveselila in ohladila radijska priredba pravljice Snežna kraljica.

V radijski igri Sigmundove sanje je avtorica Helena Resjan v spretno prepleteni zgodbi združila različne variacije iste zgodbe. Foto: EPA
V radijski igri Sigmundove sanje je avtorica Helena Resjan v spretno prepleteni zgodbi združila različne variacije iste zgodbe. Foto: EPA

Radijska igra: Ladja norcev, Sigmundove sanje in zadnji selfie
Nov teden bo začela metaforična in politična parabola o tragični slovenski stvarnosti: v radijski igri Splav (ali ladja norcev) je slovenski dramaturg Matjaž Briški izpisal stanje duha slovenskega naroda od polpretekle zgodovine pa do danes. V njej se ponavlja vedno isti kruti vzorec razcepljenosti na levi in desni pol, ki nista zmožna skupaj krmariti ladje v eno smer, temveč zgolj krvavo obračunavati v boju za oblast. Na osamljeni ladji norcev na viharnem morju so kapitan in mornarji vsekakor izgubili orientacijo in smer, ki bi jih pripeljala v varni pristan, pa tudi prostora za zvezdnato nebo ni več. Nad ladjo se boči le še zlovešči nebesni svod, ki raztrešči ladjo. Ali na obzorju obstaja vsaj rešitev za brodolomce na splavu? Radijska igra Splav (ali ladja norcev) je leta 2010 režiral Alen Jelen, na sporedu pa bo v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars.

Tudi v četrtek bodo poslušalke in poslušalci lahko odpotovali v metafizične svetove: ob 22.05 bo na programu Ars na sporedu radijska igra Sigmundove sanje, kjer je avtorica Helena Resjan v spretno prepleteni zgodbi združila različne variacije iste zgodbe. Sigmund Freud, simboli njegove psihoanalitične teorije in prakse pa zgolj nakazujejo dramaturgijo igre iz leta 1992 v režiji Polone Sosič.

Enajsta epizoda kriminalistične serije Inšpektor Gaber nosi naslov Zadnji selfie, ravno tako kot prejšnjo epizodo pa jo je napisal Feri Lainšček. Naslov morda lahko zavaja: nihče ne bo umrl zaradi fotografiranja, posnete s telefonom, bo pa takšna fotografija odprla pot razčlembi zločina, s katerim se bo ekipa z Miroslavom Gabrom (Borut Veselko) na čelu. V ospredju bo zgodba nasmejane in družabne Lejle, ki jo nekega jutra najdejo mrtvo. Gre res za samomor? Enajsto epizodo je režiral Alen Jelen, na sporedu pa bo v zdaj že ustaljenem torkovem terminu radijske igre ob 21.05 na Prvem programu.

Kratka radijska igra: Lov in Kriptogram
V sredini kratki radijski igri slovenski pesnik, prozaist in dramatik Franjo Frančič v tradiciji absurdistične dramatike na novo preigrava svoja čakajoča, oprezujoča in v namišljene strahove zapredena lika, ki sta jih v radijski igri Lov interpretirala Iztok Jereb in Uroš Maček. Kratko radijsko igro, ki bo na sporedu v sredo ob 13.05 na programu Ars, je leta 2002 režiral Jože Valentič.

Konec tedna bo mlade poslušalke in poslušalce ohladila radijska igra Snežna kraljica, ena najlepših in najbolj priljubljenih pravljic znamenitega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Foto: Blitz film
Konec tedna bo mlade poslušalke in poslušalce ohladila radijska igra Snežna kraljica, ena najlepših in najbolj priljubljenih pravljic znamenitega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Foto: Blitz film

Tudi sobotno kratko radijsko igro Kriptogram je režiral in po istoimenskem proznem delu Gorazda Trušnovca priredil Jože Valentič. V igri s številčnejšo igralsko zasedbo je mlad uslužbenec državne varnosti osumljen, da je dvojni agent. Igra iz leta 2008 je doslej edina radijska priredba slovenskega publicista in scenarista, na sobotni večer pa bo na sporedu ob 22.40 na Prvem programu.

Radijska igra za otroke: Snežna kraljica
Konec tedna bo mlade poslušalke in poslušalce ohladila radijska igra Snežna kraljica, ki jo je po eni najlepših in najbolj priljubljenih pravljic znamenitega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena priredila dramaturginja Djurdja Flere. Sanjska in vznemirljiva pravljica o snežni kraljici (Štefka Drolc), ki odpelje dečka Kaya (Iztok Čebular) na grad, bo zagotovo prijetna ohladitev po vročem poletju. Še posebej, ko prek deklice Gerde (Jana Osojnik), ki se odpravi na pot do Kaya, spregovori o pomenu prijateljstva in ljubezni.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na spletni platformi RTV 365. Radijske igre so na spletu na voljo še en mesec po predvajanju v etru.

Spored radijskih iger med 9. in 15. septembrom 2024

Ponedeljek, 9. september
Radijska igra 22.05 (Ars) – Matjaž Briški: Splav (ali ladja norcev)

Torek, 10. september
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Feri Lainšček: Inšpektor Gaber – 11. del: Zadnji selfie

Sreda, 11. september
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Franjo Frančič: Lov

Četrtek, 12. september
Radijska igra 22.05 (Ars) – Helena Resjan: Sigmundove sanje

Sobota, 14. september
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Gorazd Trušnovec (prir. Jože Valentič): Kriptogram

Nedelja, 15. september
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Hans Christian Andersen (prir. Djurdja Flere): Snežna kraljica