Wladyslaw Szpilman (1911-2000) je bil poljski pianist in skladatelj, čigar zgodba je postala svetovno znana po filmu Romana Polanskega, ki ga je posnel po njegovi knjigi spominov Pianist, ki je izšla leta 1946. Foto: Wikipedia
Wladyslaw Szpilman (1911-2000) je bil poljski pianist in skladatelj, čigar zgodba je postala svetovno znana po filmu Romana Polanskega, ki ga je posnel po njegovi knjigi spominov Pianist, ki je izšla leta 1946. Foto: Wikipedia
Obtožena: Wiera Gran
Knjiga Agate Tuszynske Obtožena: Wiera Gran je izšla leta 2010, v slovenskem prevodu pa lani. Foto: Založba Modrijan

Družina tega judovsko-poljskega glasbenika je primer zdaj dobila na pritožbenem sodišču v Varšavi, potem ko je izgubila prvotno tožbo pred tremi leti. Szpilmanova vdova in sin sta izpodbijala nekatere citate poljsko-judovske pevke Wiere Gran v biografiji o njenem življenju iz leta 2010, ki jo je napisala Agata Tuszynska.

Pritožbeno sodišče je razsodilo v prid Szpilmanu, ki je umrl leta 2000. "Odločitev bo izboljšala etične standarde na Poljskem in pod vprašaj postavila interpretacijo svobode govora," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal njegov sin Andrzej Szpilman.

Szpilmanova zgodba je navdihnila Polanskega, da je posnel film o pianistu, ki s pomočjo glasbe preživi nacistično diktaturo. Film Pianist je leta 2002 osvojil tri oskarje, med drugim ga je dobil Adrian Brody za glavno vlogo.

Tudi sama osumljena sodelovanja z nacisti
Pevka je v svoji biografiji Szpilmana obtožila, da je bil del judovske policije v varšavskem getu. Granova, popularna v getu, je bila sicer sama osumljena sodelovanja z nacisti. Sodišče jo je obtožb po vojni oprostilo, vendar je bila zaradi nadaljnjih kritik prisiljena zapustiti Poljsko, od koder je emigrirala v Izrael in nato v Francijo, kjer je umrla leta 2007.

V prvotni tožbi so pričali preživeli iz geta, ki so poznali Szpilmana, in zavrnili pevkine trditve, enako je storil tudi nekdanji zunanji minister Wladyslaw Bartoszewski, ki je pomagal Judom med drugo svetovno vojno.

Intervju z Agato Tuszynsko, avtorico biografije Wiere Gran:
Je bil pianist v filmu Romana Polanskega lažnivec?

Biografinja: "Še enkrat so zaprli usta Wieri Gran"
Sodnica Bozena Lasota je povedala, da je že avtorica knjige izrazila dvom o navedbah proti Szpilmanu in "ni delila najbolj resnih nazorov Wiere Gran". Ob tem je pripomnila, da ima biograf pravico citirati mnenja, ki temeljijo na svobodi govora, in da ne bi bilo mogoče napisati biografije, ne da bi kogar koli vznemirila. Agata Tuszynska je bila nad odločitvijo osupla. "Še enkrat so zaprli usta Wieri Gran," je komentirala. Skupaj z založniki ima zdaj 15 dni časa, da se javno opraviči Szpilmanovi družini in odstrani sporne navedbe iz vseh prihodnjih izdaj knjige.


Agata Tuszynska o biografiji Wiere Gran v oddaji Osmi dan (21. jan. 2016):