Rušenje Kolizeja lahko po poročanju časnika trenutno ustavi zgolj uspešna pritožba na izdano dovoljenje. Foto: MMC RTV SLO
Rušenje Kolizeja lahko po poročanju časnika trenutno ustavi zgolj uspešna pritožba na izdano dovoljenje. Foto: MMC RTV SLO

Rušenje Kolizeja lahko po poročanju časnika trenutno ustavi zgolj uspešna pritožba na izdano dovoljenje. Tudi območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) tega ne more več preprečiti, saj je zeleno luč za rušenje prižgalo ministrstvo za kulturo avgusta 2009 z izdajo kulturnovarstvenega soglasja. V njem so tudi določili način in pogoje, pod katerimi Kranjska investicijska družba lahko poruši Kolizej.
Gradnja novega Kolizeja bo še počakala
Rušenje objekta bo morala nadzorovati pooblaščena oseba z ljubljanske območne enote ZVKDS-ja. Kranjska investicijska družba bo morala 30 dni pred predvidenim začetkom rušenja Kolizeja obvestiti pooblaščenca ZVKDS-ja, ki bo določil, kateri kamnoseško izdelani stavbni členi in dekorativni elementi morajo biti ohranjeni. Prav tako bodo morali v enakem roku zavodu predati fotografske posnetke celotne fasade in notranjih prostorov ter izdelati arhitekturne posnetke trenutnega stanja.
Zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo novega, 130 milijonov evrov vrednega novega Kolizeja Kranjska investicijska družba do zdaj ni vložila. Kot je za časnik pojasnila predstavnica za stike z javnostmi družbe Saša Mrak, je gradbeno dovoljenje za gradnjo vezano na sprejem občinskega podrobnega prostorskega načrt. Ta še ni sprejet, zato za dovoljenje za zdaj še ne morejo zaprositi.
Mestna občina Ljubljana je sicer šele sredi marca letos sprejela sklep o začetku priprav občinskega prostorskega načrta za območje Kolizeja. Akt predvideva, da bo predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta pripravljen marca 2012. Na občini so še povedali, da osnutka prostorskega načrta še niso začeli pripravljati, ker za zdaj še niso sprejeli smernic vseh nosilcev urejanja prostora na tem območju, še poroča Dnevnik.