9. junija prihodnje leto bo minilo natanko 500 let od rojstva Primoža Trubarja. Foto:
9. junija prihodnje leto bo minilo natanko 500 let od rojstva Primoža Trubarja. Foto:
Abecednik in Katekizem sta izšla leta 1550.

Predloge za uvrstitev obletnic na seznam je Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) obravnavala na 34. generalni konferenci, ki je med 16. oktobrom in 3. novembrom potekala v Parizu. Slovensko ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je Unescov sprejem predloga slovenske Nacionalne komisije o uvrstitvi Trubarjeve 500-letnice na svoj seznam označilo kot veliko čast tako za državo kot sam dogodek ali osebnost, kot dodaja, pa bo s tem hkrati omogočeno širjenje informacij o različnih dogodkih in prireditvah, ki jih država organizira v počastitev konkretne obletnice.

Pravila določajo, da so lahko na seznam uvrščene le obletnice, ki se nanašajo na resnično univerzalne osebnosti ali dogodke in takšne, ki imajo širši regionalni oziroma mednarodni pomen ter izražajo ideale, vrednote, kulturno raznovrstnost in univerzalnost Unesca.

Spomin na čas prve knjige v slovenskem jeziku
500-letnico Primoža Trubarja, ki se je v slovensko zgodovino zapisal kot protestantski duhovnik, prevajalec ter avtor prve knjige v slovenskem jeziku in prve slovenske tiskane knjige nasploh, bomo praznovali natančno 9. junija. Na ta dan se je namreč Trubar leta 1508 rodil v vasi Rašica. V svojem življenju se je podpisal pod več kot 25 del, med drugim Abecednik in Katekizem, s katerima je leta 1550 poskrbel za prvi knjigi v slovenskem jeziku, v njegov knjižni opus pa sodi še Ta prvi dejl tiga noviga testamenta (1557) in Cerkovna ordninga (1564), v kateri je postavil temelje slovenski protestantski cerkvi. Primož Trubar je umrl 28. junija leta 1586 v Derendingenu, kjer je bil tudi pokopan.