Trubar je tudi druge slovenske protestante spodbudil k delu za razvoj slovenskega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Trubar je tudi druge slovenske protestante spodbudil k delu za razvoj slovenskega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Danilo Türk je poudaril, da nam dosežki Primoža Trubarja govorijo o tem, da lahko tudi Slovenci v evropskem kulturnem prostoru veliko dosežemo. Foto: EPA

Častni odbor za počastitev 500-letnice rojstva Primoža Trubarja, katerega vodi Danilo Türk, je med drugim pregledal celoletni program ob Trubarjevem jubileju. Glavnina prireditev bo potekala junija, ko bodo zaznamovali Trubarjev rojstni dan. O teh dejavnostih je izšla tudi posebna publikacija, o njih pa bodo člani odbora spregovorili tudi še na prihodnjih srečanjih. Posvetovanj bo namreč še več. Čeprav jih sprva niso načrtovali, se je pozneje pokazala potreba po razpravah, ki bodo osebnost in delo Primoža Trubarja osvetlile še z drugih zornih kotov.

Slovenci, enakovredni člani evropske družine narodov
Ena izmed osrednjih točk srečanja na Trubarjevi domačiji na Raščici je bila tudi predstavitev zelo zanimive knjige, ki jo je Slovenija pridobila z nakupom v Izraelu. Gre za izvirno besedilo Trubarjevega prevoda sklepnega dela novega testamenta. To je bil le eden izmed podvigov, s katerimi je Trubar dokazal, da je lahko tudi Slovenec udeležen v pomembnih evropskih kulturnih in intelektualnih tokovih in le te tudi dejavno (so)oblikuje. To pa je tudi razlog za to, da je Türk okrogli Trubarjev jubilej označil kot priložnost za dvig narodne zavesti Slovencev, ki lahko z mislijo na Trubarja spoznajo, da jih rojstvo v majhni deželi ne more pri ničemer omejevati.

Predsednik Republike Slovenije je med drugim še poudaril, da smo prav po Trubarjevi zaslugi Slovenci Biblijo v lastnem jeziku lahko prebirali med prvim ducatom evropskih narodov. S Trubarjem se tako slovenščina uvrsti med razvite evropske jezike, kar je pripomoglo k temu, "da smo Slovenci danes to, kar smo, da smo med popolnoma razvitimi evropskimi narodi, ki lahko sprejemajo najpomembnejše evropske izzive, kot je na primer predsedovanje Evropski uniji."

P. B.