Slika Diana in Akteon je bila v javnih galerijah na ogled več kot 200 let in britanska umetnostnozgodovinska stroka meni, da mora tako ostati tudi v prihodnje. Foto:
Slika Diana in Akteon je bila v javnih galerijah na ogled več kot 200 let in britanska umetnostnozgodovinska stroka meni, da mora tako ostati tudi v prihodnje. Foto:
Tizian: Diana in Kalisto (1556-59)
Če bosta Britanska galerija in Škotska narodna galerija uspešno odkupili sliko Diana in Akteon, bosta v štirih letih dobili še možnost za nakup slike Diana in Kalisto, ki je del istega cikla slik, ki ga je na temo Ovidovih Metamorfoz Tizian naslikal za španskega kralja Filipa II.

Jabolko spora oziroma predmet 'sovraštva' nekaterih škotskih poslancev je slika beneškega renesančnega mojstra Tiziana, ki je trenutno še v lasti grofa Sutherlandskega in obenem na ogled v okviru zbirke Bridgewater Collection na ogled v Škotski narodni galeriji. Vendar pa namerava lastnik sliko poleti prodati, to pa pomeni tudi možnost, da bo slika odšla iz Velike Britanije. Škotska narodna galerija in Britanska galerija iz Londona sta se zato zavzeli za kampanjo za reševanje slike, ki naj bi ostala na Otoku in tako bi javnost še vedno imela možnost ogleda tega izjemnega renesančnega dela.

Toliko denarja za nekega 'nogometaša' Tiziana
Škotska vlada je tako privolila, da bo pristavila nekaj k vsoti približno 53,4 milijonov evrov, kolikor naj bi veljala kupčija. To je sprožilo sovražne opombe nekaterih škotskih poslancev, katerim se nikakor ne zdi primerno, da država v času vedno globlje finančne krize financira nakupe neke umetnosti, ki niti ni velikega pomena za britansko nacionalno kulturo. Kot poroča BBC, je škotski poslanec Ian Davidson dejal, da bi bila donacija škotske vlade upravičena le, če bi šlo za nakup dela kakšnega britanskega umetnika, ne pa 'večini nepoznanega Tiziana': "Za Tiziana je slišalo zelo malo ljudi in številni bi mislili, da gre za italijanskega nogometaša. Kakšen je torej smisel takšnega zapravljanja denarja?"

Tudi če priznamo, da je Tizian zares velik umetnik in da ljudstvo mora imeti možnost, spoznati njegovo delo; Škotska galerija vendar že ima okoli 20 Tizianovih slik, torej je zares popolnoma nesmiselno, da troši denar še za eno. Vlada še ni rekla zadnje besede, vendar pa naj bi bila odločitev znana prav kmalu. Odvisna je tudi od tega, kako uspešna je bila javna zbirateljska akcija škotske galerije. Če se je v tej malhi nabralo premalo denarja, tudi vlada ne bo sodelovala.

Po naročilu španskega kralja Filipa II.
Slika Diana in Akteon je bila v narodni škotski in londonski narodni britanski galeriji na ogled več kot 200 let. Tizian je sliko ustvaril med letoma 1556 in 1559, in sicer skupaj s sliko Diana in Kalisto. Obe sliki tvorita del cikla slik, ki ga je Tizian naslikal po naročilu španskega kralja Filipa II., ki je bil v zadnjih 25 letih Tizianovega življenja glavni odjemalec njegovih slik. Slika Diana in Akteon predstavlja trenutek, ko se srečata boginja Diana in lovec Akteon. Slednji se občudujoče zazre v lepo boginjo, ki jo golo zaloti pri kopanju. Ta pa ga ogorčena nad njegovim 'bolščanjem' za kazen spremeni v jelena. Sliko je leta 1798 kupil Francis Egerton, tretji grof Bridgewaterski, ki je obogatel s premogom in katerega je k nakupu zelo verjetno spodbudil nečak, ki je bil potomec sutherlandskih grofov. V zbirki grofa Bridgewaterskega, ki je danes na ogled v Škotski narodni galeriji, so med drugim še dela Raphaela, Rembrandta, van Dycka in Tintoretta.

P. B.