Muzejski dan (na fotografiji Narodni muzej Slovenije) bo obogatilo približno 100 dogodkov v več kot 40 muzejih, od delavnic, predavanj, odprtij razstav do vodstev po zbirkah. Foto: RTV SLO / Andrej Doblehar
Muzejski dan (na fotografiji Narodni muzej Slovenije) bo obogatilo približno 100 dogodkov v več kot 40 muzejih, od delavnic, predavanj, odprtij razstav do vodstev po zbirkah. Foto: RTV SLO / Andrej Doblehar
Ste že obiskali muzej športa ZŠD-ja Partizan iz Trbovelj? Foto: www.muzejsporta.com
Obisk Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki je lahko priložnost za prijeten družinski izlet. Foto: MMC RTV SLO

Ob mednarodnem muzejskem dnevu, ki ga 18. maja praznujejo muzeji po vsem svetu, se Slovenski odbor ICOM-a, Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in Slovensko muzejsko društvo (SMD) pridružujejo prazniku s podelitvijo Valvasorjeve nagrade in priznanj ter s prostim vstopom v več kot 40 slovenskih muzejev. Letošnja tema je odnos med muzeji in spominom.

Skupni program slovenskih muzejev ob njihovem prazniku najdete tukaj.
Predsednica Slovenskega odbora Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) Tanja Roženbergar Šega je na novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Slovenskega etnografskega muzeja, poudarila, da muzeji ne zbirajo zgolj predmetov, temveč zgodbe in interakcije, zato letošnja tema "muzeji in spomin" posega v bistvo muzejskega dela.

Muzejsko delo na zemljevidu svetovne družbe
Muzeji so tiste institucije, ki shranjujejo spomin in ga v različnih oblikah in podobah posredujejo javnostim, zato tema sproža kritične razmisleke o preteklem in prihodnjem muzejskem delu v strokovni ter splošni javnosti. Hkrati kritično postavlja muzejsko delo na zemljevid svetovne družbe.

Kot je povedala Tanja Roženbergar Šega, je tema tudi teoretsko zanimiva, saj odpira vprašanja o razmerju med kolektivnim, individualnim in zgodovinskim spominom, kateri spomin je tisti, ki se hrani v muzejih, in kdo je tisti, ki izbira muzejske predmete. Muzejski dan pa bo obogatilo približno 100 dogodkov v več kot 40 muzejih, od delavnic, predavanj, odprtij razstav do vodstev po zbirkah.

Več kot 30.000 muzejev v okoli 100 državah
Mednarodni muzejski svet je muzejski dan ustanovil leta 1977, da bi povečal zavest o vlogi muzejev v razvoju družbe. Lani je potekal na temo Muzeji za socialno harmonijo. Po svetu dan zaznamuje več kot 30.000 muzejev v približno 100 državah.

Ob mednarodnem dnevu muzejev Slovensko muzejsko društvo tradicionalno podeli Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo na muzejskem področju in Valvasorjeva priznanja, najvišja stanovska odličja slovenskega muzejstva.

Valvasorjevo nagrado je na predvečer mednarodnega muzejskega dne v Narodni galeriji prejel Timotej Knific z arheološkega oddelka Narodnega muzeja Slovenije. Knific sodi med pionirske slovenske podvodne arheologe in je bil eden najbolj priljubljenih profesorjev na oddelku za arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, so v obrazložitvi nagrade zapisali v Slovenskem muzejskem društvu.