Fister je obnovil tudi staro mestno jedro Ptuja, za vzorčen primer njegove specifične metode načrtovanja prenove starega mestnega jedra pa velja Škofja Loka. Foto:
Fister je obnovil tudi staro mestno jedro Ptuja, za vzorčen primer njegove specifične metode načrtovanja prenove starega mestnega jedra pa velja Škofja Loka. Foto:
Matjaž Brojan je posnel tudi oddaje o kozolcih, kmečkih skrinjah, glasbilih, narodnih nošah, starih praznikih, šegah in navadah. Foto: RTV SLO

Najvišje priznanje na področju ohranjanja kulturne dediščine v najširšem pomenu so podelili v ljubljanski Narodni galeriji. Z nagrado za življensko delo so počastili arhitekta in rednega profesorja na Fakulteti za arhitekturo dr. Petra Fistra, ki je priznanje prejel za dosežke na področju konservatorstva. Po njegovih načrtih so restavrirali ali prenovili cerkve, gradove, palače, arheološke spomenike, pomembne hiše, mestna jedra in vasi, izstopajo pa predvsem projekti revitalizacij mestnih jeder v Tržiču, Mariboru, Škofiji Loki, na Ptuju in še kje. Slovensko konservatrosko društvo v njegovem delu predvsem izpostavlja vizionarsko usmerjenost k celovitemu varstvu stavbne dediščine, s čimer se varuje urbano in arhitekturno izročilo.

Obsežni opus prenovitvenih načrtov pri nas in v tujini Fistra uvršča med vodilne avtorje in nosilce metodologije revitalizacije naselbinske dediščine, pri čemer ga zanima tudi vgrajevanje avtohtone arhitekturne istovetnosti v prostorsko projektiranje. Posebno odmevne strokovne pristope je uveljavljal tudi v popotresni obnovi Kozjanskega, Tolminskega in Kotorja.

Steletova priznanja 2007
Umetnostna zgodovinarka Neva Sulič Urek je Steletovo priznanje prejela vodenje prenove Špitala v Gornji Radgoni. Nagrajenka je od leta 1989 na mariborski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije vodila številne obnovitvene posege na kulturnih spomenikih tega območja. Barbka Gosar Hirci je priznanje prejela za projekt obnove oltarne slike sv. Miklavža med sv. Mohorjem in Fortunatom beneškega slikarja Pietra Liberija, ki sicer deluje kot vodja oddelka za štefelajno slikarstvo Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Matjaž Brojan pa je Steletovo priznanje dobil za dolgoletna prizadevanja za promocijo kulturne dediščine na Radiu Slovenija. Svoje oddaje je namenil predstavitvam pomembnih kulturnikov iz preteklosti in sedanjosti Kamnika in širše Gorenjske, starim hišam in njihovim usodam ter raznim obrtem.