Sonja Ana Hoyer je med drugim sodelovala tudi pri prenovi Pretorske palače v Kopru. Foto: RTV SLO
Sonja Ana Hoyer je med drugim sodelovala tudi pri prenovi Pretorske palače v Kopru. Foto: RTV SLO
Galerija Avgusta Černigoja
Eno od vprašanj, s katerim se ukvarja spomeniškovarstvena stroka, je tudi Lipica. Foto: Lipica
Podelitev Steletovih nagrad

Poleg glavne lavreatke so na oder nagrajencev stopili tudi konservatorska svetnica Nika Leben, Marija Radmilovič in nadžupnik iz Rogatca Andrej Grobelnik. Vsi trije so dobili Steletova priznanja. Podelitev nagrad za dosežke na področju konservatorstva oziroma spomeniškega varstva spremlja tudi razstava Steletovih nagrajencev v Spomeniškovarstvenem centru na Trgu francoske revolucije.

Dileme spomeniškega varstva
Dobitnike priznanj, ki jih podeljuje Slovensko konservatorsko društvo, je nagovorila ministrica za kulturo Majda Širca. Načela je vedno 'razburljivo' temo, kaj varovati in česa ne, kaj shraniti in česa ne. Širca je omenila, da je spomeniškovarstvena služba deležna mnogo očitkov, saj se ji med drugim kot službi, ki varuje višino gabaritov, očita, da hromi ekonomski razvoj, očita se ji pikolovstvo in tudi, da denimo na dediščini v Lipici ne dovoli pogubnih eksperimentov. A prav protislovno ji nekateri očitajo liberalnost, modernizem in popustljivost, ki "duhu preteklosti nalaga preveč duha sodobnosti". Rešitev je v strokovnem odločanju o vsakem primeru posebej in prav ta pristop bo tudi privedel do tega, da bo stroka kos vsem frontam, a pri tem mora paziti, da je ne bo "spodnesla sla drugih po nestrokovnem, neodgovornem in nekonsenzualnem brisanju spomina".

Težavnost odločanja spomeniške stroke je omenil tudi lanski nagrajenec Peter Fister. Opozoril je, da je v zadnjih desetletjih največja težava na področju ohranjanja dediščine spreminjanje ciljev vrednotenja dediščine. Beseda je bila namenjena tudi glavni nagrajenki Sonji Ani Hoyer. Zahvalila se je vsem, ki so jo usmerili v konservatorsko delo, še posebej pokojnemu umetnostnemu zgodovinarju, konservatorju in pedagogu Nacetu Šumiju ter arhitektu Vojtehu Ravnikarju, ki jo je, kot je dejala, skozi mednarodne Piranske dneve arhitekture naučil gledati širše.

C. R.
Podelitev Steletovih nagrad