Najvestnejši bralci Maske bodo svoji zbirki dodali 100. zvezek. Foto: Maska
Najvestnejši bralci Maske bodo svoji zbirki dodali 100. zvezek. Foto: Maska
Krst pod Triglavom
Spomin na predstavo, ki je pretresla osemdeseta. Foto: Maska
Zbirka Arteast 2000+23
Moderna galerija predstavlja projekte, ki sploh še niso nastali. Foto: Maska

Do 24. septembra se bodo zvrstili dogodki pod osrednjim naslovom MASKA 001, ki bodo opozarjali na izid 100. številke revije Maska. Revije, ki v Sloveniji zapolnjuje praznino zaradi pomanjkanja problemsko zastavljenega pisanja o uprizoritveni umetnosti.

Družina z besednim korenom Pupi- se vrača
Prvi dogodek je bil v Stari elektrarni, kjer je bila na sporedu rekonstrukcija predstave Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki. rekonstrukcijjo predstave režiserja Dušana Jovanoviča, ki je v šestdesetih zaradi klanja kokoši na odru in tudi drugih kontroverznih scen povzročila pravo razburjenje, je zakrivil Emil Hrvatin. Z rekonstrukcijo ne želi predstave le iztrgati pozabi, pač pa skuša v gledalcu spodbuditi kritični razmislek o zgodovini in sedanjem trenutku. Gre namreč za razmišljanje o vlogi upora in eksperimenta, ki sta zaznamovala šestdeseta, v današnjem času; če imata upor in eksperiment zdaj sploh še domovinsko pravico. Tokratna postavitev prinaša tudi pogovore s člani izvirne zasedbe (Ivo Ban, Milan Jesih, Matjaž Kocbek, Dušan Rogelj, Barbara Levstik, Tomaž Kralj in drugi) ter reprodukcije odmevov nanjo.

Pod Triglavom ponovno krstijo
Tudi drugi dogodek obuja spomin na eno izmed revolucionarnejših gledaliških produkcij, ki so se porodile pri nas. V Cankarjevem domu bo namreč 21. septembra ob 21.00 na sporedu animirana reprodukcija predstave Krst pod Triglavom, projekta NSK-ja iz leta 1986. Animirana rekonstrukcija je precej krajša od izvirne predstave, ki jo je za gledališče sester Scipion Nasice režiral Dragan Živadinov, z glasbo pa so jo opremili Laibachi. Animacijo sta izdelala Meta Grgurevič in Andrej Lehrman, vodja projekta je Jure Novak, idejo zanj pa je dal Emil Hrvatin.

Video prinaša kolaž izvirnega avdiovizualnega gradiva, pospremila pa ga bo instalacija oziroma performans, ki dokumentira nastajanje rekonstrukcije in se nanaša tudi na izvirno predstavo. Dogodek se dotika političnega in družbenega okolja, v katerem je Krst pod Triglavom nastal.

Projekti, ki jih še ni
Dan za Krstom pod Triglavom bo ob 20.00 v Moderni galeriji na vrsti odprtje razstave Projekt 2023+, ki prinaša gradivo razstave Zbirka Arteast 2000+23 in elektronske izdaje 200. številke Maske. Številka bo izšla leta 2023, oblikovali pa so jo umetniki, katerih še neizvedene projekte predstavlja prej omenjena zbirka. S tem pa vizionarski del programa ob obletnici Maske še ni izčrpan. Na posebni spletni strani bodo namreč objavljeni predlogi, ki naj bi jih umetniki, o katerih je Maska pisala v zadnjih petih letih, uresničili do leta 2023.

Sklepni del programa ob izidu 100. številke Maske bo enodnevni simpozij Čas zgostitve: Zgodovinjenje umetnosti, ki bo 24. septembra od 10.00 v Moderni galeriji. Predavatelji na simpoziju bodo Victor Burgin, Oliver Marchart, Rastko Močnik in Miško Šuvaković, pogovarjali se bodo o zgodovinjenju sodobne umetnosti, umetniške strategije in teoretske refleksije umetniških praks.