Leta 1935 jo je odkril lastnik nočnega lokala Louis Leplée, čigar klub je obiskoval tako višji kot nižji razred. Prepričal jo je, naj zapoje, in ji dal vzdevek, ki naj bi ga imela za vse življenje »La Môme Piaf« – Mali Vrabček. Istega leta je Edith tudi izdala svojo prvo ploščo. Kmalu zatem je bil Leplée umorjen, Edith pa je bila obtožena sodelovanja pri umoru, a so jo oprostili. Foto:
Leta 1935 jo je odkril lastnik nočnega lokala Louis Leplée, čigar klub je obiskoval tako višji kot nižji razred. Prepričal jo je, naj zapoje, in ji dal vzdevek, ki naj bi ga imela za vse življenje »La Môme Piaf« – Mali Vrabček. Istega leta je Edith tudi izdala svojo prvo ploščo. Kmalu zatem je bil Leplée umorjen, Edith pa je bila obtožena sodelovanja pri umoru, a so jo oprostili. Foto:
njavečje presenečenje oskarjev 2008 je je bila prav gotovo zmaga Francozinje Marion Cotillard, ki je prepričljivo upodobila legendarno šansonjerko Edith Piaf v filmu La Vie en Rose. Foto: Kolosej
Razmerje med Edith Piaf in boksarjem srednje kategorije je bilo silno zanimivo tudi za medije. Oba sta bila slavna - Marcel Cerdan je bil namreč svetovni prvak in je veljal za pravo legendo v Franciji. Foto: Wikipedija
Njena pesem La vie en rose je bila napisana med nemško okupacijo Pariza v drugi svetovni vojni. Med vojno je bila njena kariera zelo uspešna in povpraševanje zelo veliko. S petjem za Nemce na visokih položajih si je prislužila pravico, da se je slikala s francoskimi vojnimi ujetniki za navidezno povečanje morale. Ko so ujetniki dobili slike, so jih lahko uporabili kot načrte za pobeg. Edith je med vojno zelo pomagala francoskemu odporu in je tako rešila mnogo življenj.

Dražbena hiša Christie's bo v last najboljšega ponudnika na dražbi 25. junija predala petinštirideset pisem, ki jih je Edith Piaf napisala med 15. novembrom 1951 in 18. septembrom 1952, ocenjena pa so na od 60.000 do 90.000 evrov.

Pisma so bila naslovljena na francoskega kolesarskega šampiona Louisa Gerardina, dve leti po tem, ko je v letalski nesreči umrl boksarski as Marcel Cerdan. Med drugim Piafova piše, da bi si želela spremeniti svoje življenje, se poročiti in si ustvariti družino: "Dvignil si me ob pravem času. Molila sem, ne bom se dotaknila niti kozarčka alkohola več, če boš ob meni". Vihravo razmerje med Piafovo in Gerardinom se je končalo leta 1952, ko se je pevka v New Yorku poročila s francoskim igralcem Jacquesom Pillsom.

Usodna letalo Air France
Po besedah Piafove je bil ljubezen njenega življenja Marcel Cerdan, ki pa je umrl v letalski nesreči leta 1949, potem ko naj bi se na usodno letalo odpravil ne glede na svoj strah ped letenjem in prav zato, da bi čim prej videl francosko pevko. Letalo Lockheed Constellation družbe Air France je odpovedalo nekje nad Azorskimi otoki, v nesreči pa so umrli vsi potniki, vključno z violinistom Ginettom Neveujem. Naslednji ljubimec Piafove je bil prejemnik omenjenih pisem, vendar se je njuno razmerje končalo leta 1952, ko se je pevka v New Yorku poročila s francoskim igralcem Jacquesom Pillsom. Ločila sta se že leta 1956, osem let pozneje pa je sledila poroka s frizerjem Theophanisoom Lamboukasom, znanim tudi kot Théo Sarapo, ki bil je kar dvajset let mlajši od nje.

Zgodnja leta prav tako vihrava
Ljubezensko življenje Piafove je bilo burno že od vseh svojih začetkov. Svoje otroštvo je preživljala v oskrbi babice, očetove mame, ki je vodila javno hišo v Normandiji. Od tretjega do sedmega leta je bila Edith slepa, vendar naj bi ozdravela, potem ko so babičine prostitutke romale v Saint Therese de Lisieux. Ko je bila stara približno 16 let, se je v Parizu - kamor je prišla, da bi postala ulična pevka - zaljubila v postreščka Louisa Duponta, s katerim sta leto pozneje dobila hčerko Marcelle. Podobno kot njena mati tudi Piafova ni bila sposobna skrbeti za otroka. Deklica je živela pri očetu, a je že pri dveh letih umrla za posledicami meningitisa.

Sledilo je razmerje z zvodnikom Albertom, ki je imel nadzor nad njenim s petjem prisluženim denarjem, v zameno pa jo je silil v prostitucijo. Piafovo je skoraj ustrelil, ko ga zapustila, pri čemer je bil povod za končano razmerje samomor ene izmed prostitutk.

Težka nesreča
Leta 1951 je pevka doživela težko prometno nesrečo in si zlomila roko in dve rebri, posledica pa je bila vedno večja odvisnost od morfija, kar je bilo v kombinaciji z alkoholom (ki je bil že predtem stalnica njenega življenja) precej usodno. V nesreči je bil soudeležen tudi veteran kabareta Charles Aznavour, ki ga t. i. francoski slavček omenja v pismih tako kot številne druge spremljevalce.

L. Š.