Eden avtoportretov norveškega umetnika. Foto:
Eden avtoportretov norveškega umetnika. Foto:
V muzeju v Oslu so sedaj poskrbeli za mnogo boljše varovanje. Foto: EPA

Hotel slovi tudi po tem, da ima v lasti 12 Munchovih del, med katerimi prevladujejo litografije, vendar pa zaradi varnostnih razlogov hotelske stene krasijo kopije, originali pa so spravljeni na varnem. Tako so tatovi, ki so gotovo računali na 'zmanjšanje' ene največjih zasebnih zbirk umetnin Edvarda Muncha, odšli le s kopijami.

Drugi oropani hotel letos
Pri ropu, po katerem so nepridipravi zbežali z avtomobilom, ni bil nihče poškodovan. Iz hotela so tatovi odnesli kopije avtoportreta, ki ga je Munch naslikal leta 1895, in grafiki Vampire 2 ter Melancholy, šlo pa je že za drugo krajo slik norveškega slikarja Edvarda Muncha iz prostorov hotelov. Pred meseci so namreč tatovi oropali tudi v hotel v bližini mesta Moss in iz njega ukradli tri slike, vendar pa so te kasneje našli.

Najbolj drzna tatvina je
bila lani

Slikar in grafik Munch velja za enega najpomembnejših predstavnikov findesieclovske umetnosti in eden pionirjev slikarske smeri ekspresionizma. Javnost na norveškem in po svetu pa je lanskega avgusta šokirala predvsem drzna kraja Munchovih umetnin iz umetnikovega muzeja v Oslu. Sredi dne so namreč tatovi v muzeju s sten odtrgali več umetnin in z njimi izginili v neznano, Munchovih del pa še do danes nišo uspeli najti.