Bo denar kateremu od vpletenih razvezal jezik? Foto: epa
Bo denar kateremu od vpletenih razvezal jezik? Foto: epa

Norveške oblasti so sporočile, da bodo z 2 milijonoma norveških kron (približno 250.000 evrov) nagradile vsakogar, ki bo priskrbel informacije, s pomočjo katerih bi lahko odkrili sliki Edvarda Muncha, ki so ju iz Munchovega muzeja v Oslu ukradli avgusta lani.

Štirje osumljenci
Krajo sta izvedla dva oborožena roparja, do sedaj pa so norveški policisti v zvezi z zločinom priprli štiri osebe. Čeprav nobena od njih verjetno ni dejansko vstopila v poslopje Munchovega muzeja, pa naj bi bodisi pomagale tatovoma na dan zločina bodisi naj bi sodelovale pri načrtovanju akcije.

Predstavnik norveške policije je povedal, da ponujena nagrada ne pomeni, da se je norveška policija znašla v slepi ulici. Nagrada naj bi le pripomogla k hitrejši vrnitvi slik zakonitim lastnikom. Tudi štiri priprte osebe naj bi dokazovale, da policisti počasi napredujejo k rešitvi uganke izginotja Krika in Madone.

Krik so že ukradli
Malo ljudi ve, da je Edvard Munch naslikal štiri različice svoje najbolj znamenite slike. Slika, ki jo hrani Narodna galerija v Oslu, je tudi že bila žrtev pohlepnih lovcev na umetnine. Ukradli so jo leta 1994, v roke lastnikov pa se je vrnila po 3 mesecih.