Devet od desetih  Tintorettovo delo naj bi viselo v Benetkah. Foto: RTV SLO
Devet od desetih Tintorettovo delo naj bi viselo v Benetkah. Foto: RTV SLO
Tintorettova dela so večinoma zelo velika, zato jih je težko spraviti že iz stavbe, v kateri visijo. Foto: EPA

Novo ugotovitev bodo Španci uradno sporočili 29. januarja, ko bodo v madridskem muzeju Prado odprli razstavo Tintorettovih del. Do zdaj je bilo znano, da je bilo slikarju ime Jacopo (1518-1594), Tintoretto pa je bil njegov vzdevek, ki ga je dobil, ker je bil njegov oče barvar (v italijanščini tintore).

Robustna kumina?
Tudi umetnikova družina je imela svoj vzdevek - Robusti -, ki naj bi izviral iz dejstva, da je oče Giovanni leta 1509 "robustno" branil Padovo. Odkritje, da je bil slikarjev priimek Comin (v krajevnem narečju naj bi pomenil kumina), je ugotovitev večletnega raziskovanja. Pred dvema letoma je nekdanji direktor Prada Fernando Checa omenil neizdano pismo španskega aristokrata iz 17. stoletja, ki je navajal podatke o slikarjevem rodovniku. Kuratorji iz Prada so raziskovali naprej in ugotovili, da se je pisal Comin, družina pa naj bi v Benetke prišla iz Brescie. V katalogu, ki bo spremljal razstavo v španski prestolnici, so zato uvodni esej naslovili kar Jacopo Comin oziroma Robusti oziroma Tintoretto.

Tintoretto 70 let kasneje
V muzeju Prado bo na ogled približno 49 slik, 13 risb in trije kipi Italijana, ki ga velikokrat imenujejo tudi "zadnji veliki slikar renesanse" in je pomembno vplival na baročno umetnost. Pregledne razstave del mojstra dramatičnega benečanskega manierizma so izredno redke. V Pradu pravijo, da bo to prva velika Tintorettova razstava po letu 1937, ko so jo pripravili v Benetkah, kjer se je slikar rodil in umrl.

Do 13. maja v Madrid, sicer v Benetke
Da je Tintorettova dela zares težko zbrati na enem mestu, je "krivo" dejstvo, da so njegova platna izredno velika, visijo pa večinoma še vedno v stavbah, za katere jih je Tintoretto v 16. stoletju naslikal. Skoraj 90 odstotkov njegovi del "domuje" v Benetkah, pet pa jih je že odpotovalo v Madrid. Prado bo obiskovalce do 13. maja vabil na razstavo Jacopa Tintoretta, saj v muzeju pravijo, da bi bila uporaba imena Jacopo Comin "marketinška katastrofa". Tintorettova dela so Pradu med drugim posodili londonska National Gallery, dunajski Umetnostnozgodovinski muzej, münchenska Alte Pinakothek in pariški Louvre.