Začenja se tretji mednarodni festival afriške kulture Baofest. Foto: Seku M. Conde
Začenja se tretji mednarodni festival afriške kulture Baofest. Foto: Seku M. Conde
Deklica pred spanjem bere afriško pravljico. Tako močno se vživi v zgodbo, da se pred njo začnejo v živo odvijati podobe iz pravljice: vaško dvorišče, vaščanke med dnevnimi opravili, afriške živali. Pridruži se vaščankam, se seznani z njihovimi dnevnimi opravili, pomaga jim pri kuhi; preko ritmov, gibov in petja se z njimi sporazumeva in spoznava njihov način življenja. Afriške sanje. Foto: Seku M. Conde
Festival Baofest z ozaveščanjem dviguje zavest, vrednote strpnosti in sožitja ter razvija spoštovanje temeljnih človekovih pravic in dostojanstva. Foto: Seku M. Conde

KUD Baobab pripravlja tretji mednarodni festival afriške kulture Baofest, ki bo potekal v atriju ZRC-ja SAZU-ja.

Afriška kultura po mnenju organizatorjev mednarodnega festivala ostaja stigmatizirana, dokler naše razumevanje izhaja samo iz posrednega stika z afriško civilizacijo in dokler interpretacija zgodovine afriške celine ostaja takšna, kot jo razumevata tržno gospodarstvo in popularna strokovna literatura.

Več podrobnosti o dogodkih v okviru festivala najdete tukaj.
Stapljanje kultur
Festival se bo skušal dotakniti širše vseslovenske javnosti in afriških priseljencev s socialno angažiranim in kulturno obarvanim programom. S festivalom bo po mnenju organizatorjev Ljubljana še dodatno pridobila raznolikost kulturnih vsebin in prepoznavnost afriške kulture, hkrati pa tudi mednarodno prepoznavnost med umetniki in obiskovalci, ki bodo na vsakoletni festival prihajali iz tujine. Baofest naj bi tako z ozaveščanjem dvigoval zavest, vrednote strpnosti in sožitja ter razvijal spoštovanje temeljnih človekovih pravic in dostojanstva.

"Moja" Afrika
Na Baofestu 2012 bo tudi založba Sanje z obsežnim opusom literature z afriško tematiko - od afriškega pravljičnega sveta za otroke do dokumentarne, leposlovne in potopisne literature za odrasle bralce.

Festival bo odprla razstava Dekličine Sanje in dražba fotografij Sekumadyja Condéja, sicer sodelavca TV Slovenija, z njegovega enomesečnega potovanja po Gvineji, ki bo obiskovalcem odstrla pogled na življenje deklet in žensk v mestu in na vasi. Sedila bo predstava za otroke Afrika iz sanj in plesno-glasbeni večer Stopinje pevskega zbora Sankofe in KUD Baobab.

Vstop na vse dogodke je brezplačen. Do nedelje pa se lahko vsak dan do 18.00 v Studiu Baobab udeležite tudi delavnic izraznih plesov, reggaetona in dancehalla.