Ljubljanske dneve Orisa 4 organizirata podjetje Arhitekst in hrvaška revija Oris. Foto: www.oris.hr
Ljubljanske dneve Orisa 4 organizirata podjetje Arhitekst in hrvaška revija Oris. Foto: www.oris.hr
Arhitekturni biro Splitterwerk je svojo zgoradbo, sedež podjetja Prisma Engineering v Gradcu, imenoval 'Frog Queen' (Žabja kraljica). Foto: Cankarjev dom

V Linhartovi dvorani Cankarjevega se je začel mednarodni arhitekturni simpozij Ljubljanski dnevi Orisa 4. Sodelujoči arhitekti bodo s svojim pristopom k teoriji in praksi ter s svojimi izkušnjami predstavili trenutne svetovne smernice v arhitekturi, ob tem prikazali, kje na tem področju se nahajamo mi, z medsebojno različnostjo pa prikazali čar in lepoto arhitekture, je zapisno na spletni strani Cankarjevega doma.

Studio Splitterwerk je bil ustanovljen pred več kot dvema desetletjema. Pisarni ima v Avstriji in na Nizozemskem. V projektih pisarne Splitterwerk se od vsega začetka prepleta več področij: slikarstvo, instalacije, arhitektura in novi mediji. Paradigmatsko raziskujejo vse večjo medsebojno povezanost zgrajenih in medijskih prostorov.

Idis Turato je s Sašo Randićem leta 1992 odprl skupno arhitekturno pisarno Randić-Turato na Reki. Zadnja pomembnejša dela, ki sta jih izvedla skupaj, so poslovna stavba Korzo 11 na Reki, lapidarij v Novigradu, Muzej sodobne umetnosti na Reki, dvorana Janeza Pavla II. v sklopu Svetišča trsatske Matere božje in otroški vrtec Katarine Frankopan v Krku.

Ramon Vilalta Pujol, Rafael Aranda Quiles in Carme Pigem Barcelo so prišli iz Katalonije. Leta 1988 so v Olotu ustanovili arhitekturno pisarno RCR Arquitectes. Ukvarjajo se z arhitekturo in urbanizmom. Od leta 1989 so svetovalci za arhitekturo v narodnem parku na ognjeniškem območju La Garrotxa. Njihova dela so bila dvakrat v finalu za nagrado Mies Van der Rohe.

Miha Dešman in Katarina Pikmajer Dešman sta samostojna arhitekta v Ljubljani od leta 1985. Leta 2005 sta s partnerji ustanovila arhitekturni studio DANS arhitekti. V zadnjem času so DANS arhitekti načrtovali Center Ig (z Vanjo Gregorc in Alešem Vrhovcem, 2008), center Hospic v Ljubljani (2009) in brv čez Gruberjev prekop v Ljubljani (2009). Miha Dešman se posveča tudi pisanju in razmišljanju o arhitekturi, predvsem v sklopu Arhitektovega biltena, kjer je urednik.

Wenyi Wu je glavni direktor podjetja Urbanus Architecture & Design, ustanovljenega leta 1999, s sedežem v Pekingu in Shenzenu. Pred prihodom v Urbanus je delal v ZDA. Je tudi docent in direktor kitajskega programa na katedri za arhitekturo in oblikovanje interierja na Univerzi Miami v zvezni državi Ohio v ZDA. Leta 2005 se je Urbanus uvrstil med deset pisarn, ki nosijo naziv Design Vanguards. Te naj bi po presoji revije Architectural Record narekovale razvoj arhitekture v prihodnosti v svetovnem merilu, je mogoče izvedeti na spletni strani zavoda za prostorsko kulturo Trajekt.