Nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc je Uršulo Cetinski za generalno direktorico Cankarjevega doma imenoval za obdobje petih let. Do nastopa mandata generalne direktorice CD-ja je osem let vodila Slovensko mladinsko gledališče. Foto: BoBo
Nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc je Uršulo Cetinski za generalno direktorico Cankarjevega doma imenoval za obdobje petih let. Do nastopa mandata generalne direktorice CD-ja je osem let vodila Slovensko mladinsko gledališče. Foto: BoBo
Cankarjev dom
Kot je poudarila nova generalna direktorica, je struktura Cankarjevega doma izjemno zapletena, saj ta pod eno streho združuje umetniški program oziroma javno službo in komercialni oziroma kongresni del. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mitja Rotovnik
Dozdajšnji generalni direktor Mitja Rotovnik se je po 33 letih vodenja osrednjega hrama kulture upokojil. Foto: BoBo

Struktura Cankarjevega doma je izredno zapletena, pojasnjuje Uršula Cetinski, ki je osem let vodila program gledališča in sodobnega plesa. Pod eno streho namreč združuje umetniški program oziroma javno službo in komercialni oziroma kongresni del.
Nekdanji minister za kulturo Uroš Grilc je Uršulo Cetinski za generalno direktorico Cankarjevega doma imenoval za obdobje petih let. Že od junijskega imenovanja se je sestajala z vodji umetniških programov, ki so jo seznanili s pozitivnimi platmi, ki jih je treba negovati tudi v prihodnje, pa tudi s strahovi oziroma težavami, s katerimi se spopadajo. Tako je, kot je dejala, imela vse poletje čas oblikovati strategijo, česa se bodo najprej lotili.
Veliko konkurence, ki jo dojema pozitivno
Okolje se je v osmih letih, ko je ni bilo v CD-ju (do nastopa mandata je vodila Slovensko mladinsko gledališče), precej spremenilo, pravi. V Ljubljani so nastali številni novi kulturni zavodi, denimo CUK Kino Šiška, Kinodvor in Center kulture Španski borci, ki se ukvarjajo z nekaterimi programskimi segmenti, ki so bili prej na voljo samo v Cankarjevem domu. Tako je CD v zadnjih osmih letih dobil veliko konkurence, na katero pa sama, kot pravi, gleda pozitivno. Zaradi tega se bodo morali še temeljiteje poglobiti v to, kaj početi v prihodnosti in na kakšen način.
Prezapletena struktura za nagle kadrovske menjave
Hitre menjave v tako velikem in zapletenem sistemu, kot je Cankarjev dom, ne bi bile primerne, je prepričana. Direktorici tehničnega sektorja in pomočnici generalnega direktorja Karmen Klučar, ki je bila na to mesto imenovana že v skladu z novim ustanovitvenim aktom CD-ja pred približno letom, je sicer mandat potekel z mandatom prejšnjega generalnega direktorja Rotovnika, ker pa ji, kot pravi, zaupa, bo že jutri sprožila postopek za njeno ponovno imenovanje.
Direktorica poslovnega sektorja in pomočnica generalnega direktorja Jana Kramberger ter direktorica kongresno-komercialnega programa in pomočnica generalnega direktorja Breda Pečovnik imata sklenjeni pogodbi še v skladu s prejšnjim ustanovitvenim aktom Cankarjevega doma, ki veljata še nekaj let. Sama sicer ima možnost, da se v prvem letu svojega mandata odloči za koga drugega, vendar bodo za začetek poskusile v tej sestavi in čez približno pol leta videle, kako jim gre.