Muzej so uredili v radovljiški gostilni Lectar, v kateri so ponovno odprli tudi lectarsko delavnico. Obiskovalci si lahko tako ogledajo tudi postopek izdelave znamenitih rdečih srčkov iz lecta. Lectarska delavnivca bo dopolnjevala dosedanjo ponudbo gostilne Lectar. V delavnici bodo lectarstko obrt demonstrirale tri v nošo iz 18. stoletja oblečene mojstrice, ki bodo rdeče srčke iz medenega testa in druge figure izdelovale po starih receptih in postopkih.
Del folklore slovenskega kulturnega prostoraDelavnica in muzej lecta bosta dopolnila muzejsko predstavljanje etnologije slovenskega prostora. Po besedah muzejske svetovalke Ide Gnilšak je namreč lectarstvo ena najstarejših obrti v Srednji Evropi, v Sloveniji pa so se prvi mojstri začeli pojavljati v 17. stoletju. Kljub temu obrt tudi v 18. stoletju še ni bila močno razširjena. Poltrajno pecivo iz medenega testa se je pri nas povsem uveljavilo šele v 19. stoletju. Z lectarstvom so povezani še drugi običaji. Lectovih src in drugih figur naši predniki niso uživali prav pogosto. Bile so del obredja, ki se je izvvajalo ob božiču, na svatbah, bile pa so tudi del snubitvenega običaja.
Lectarstvo ima v Radovljici dolgo tradicijo. V tej danes že 500 let stari hiši so namreč že leta 1766 odprli lectarsko delavnico, medičarstvo in svečarstvo, torej obrti, ki so povezane s čebelarstvom. Tej dejavnosti posvečeni muzej sicer v Radovljici deluje že vse od leta 1959.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje