Poleg Picassove slike so ukradli tudi njegovo knjigo. Foto:
Poleg Picassove slike so ukradli tudi njegovo knjigo. Foto:
Henry Matisse: Marine
Med ukradenimi deli je tudi slika Henryja Matissa.

Oboroženi roparji so v petek zvečer vdrli v muzej Chacara do Ceu v Riu de Janeiru in iz njega odnesli dela Pabla Picassa, Henrija Matissa, Salvadorja Dalija in Clauda Moneta. Roparji so oropali tudi nekaj turistov, ki so bili med ropom v muzeju, nato pa se izgubili v množici ljudi, ki se udeležuje pouličnega karnevala.

Roparji so bili najmanj štirje
Kot je povedala direktorica muzeja Vera de Alencar, so najmanj štirje roparji, oboroženi s strelnim orožjem in z granato, vdrli v muzej in z udarcem po glavi onesposobili varnostnika. Osebje muzeja so prisilili, da je izklopilo alarme in varnostne kamere, nato pa se lotili ropanja. Ko so skušali pobegniti s štirimi slikami in še eno knjigo, jih je poskusil zaustaviti drugi varnostnik, ki je enemu izmed roparjev iz rok želel izmakniti Picassovo sliko, a so ga prav tako onesposobili z udarcem po glavi.

Ogromna škoda zaradi kraje
Muzej je že pozval policijo, naj hito ukrepa in najde pobegle može in ukradene slike. Predstavnik muzeja Jose do Nascimento Jr je dejal, da je najpomembnejše natisniti čim več kopij slik, da bodo ljudje vedeli, za katera dela gre in jih tako pomagali najti. Roparji so po besedah direktorice muzeja natančno vedeli, katere slike ukrasti, saj je med njimi tudi edina Dalijeva slika, razstavljena v Latinski Ameriki. Poleg Dalijeve slike Dva balkona so odnesli še Picassovo sliko Ples, Monetovo delo Marine in Matissovo sliko Luksemburški vrt. V neznano se je izgubila tudi knjiga Pabla Picassa Toros. Škode, ki jo je muzej utrpel z ropom, še niso izračunali, je pa visoka.