Umetniška dela družbe Prevent Global bodo na voljo na več ločenih javnih dražbah 23. oktobra, izklicne cene pa so določene od nekaj deset do več kot 1700 evrov za posamezno umetniško delo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stečajni upravitelj Marko Bandelj je umetniška dela v lasti Preventa Globala, ki je v stečajnem postopku od avgusta 2010, letos že dvakrat neuspešno prodajal. Za tokratni tretji poskus prodaje je postavljena nekoliko nižja izklicna cena – ta je sicer določena na podlagi cenitvenega poročila izvedenca in cenilca za likovno umetnost Albina Kovača.

Na javni dražbi se bodo prodajala različna dela znanih, pa tudi več del manj znanih avtorjev. Med drugim bo na prodaj več del Klavdija Tutte, po dve deli Karla Pečka, Bogdana Borčića, Bena Kumpreja in Saše Vrabiča, avtorji del, ki bodo na dražbi, so tudi Luka Popič, Leander Fužir, Vera Terstenjak, Peter Hergold, Duša Kajfež, Karen Soklič, fotograf Tomo Jeseničnik in drugi, je razvidno iz objave na Ajpesu, kjer so dodane tudi fotografije umetniških del.

Umetniška dela so razdelili gleda ne tehnike – razporejeni so v sedem sklopov in toliko bo tudi javnih dražb. Se bo pa vsako delo prodajalo posamično. Javne dražbe bodo z zviševanjem izklicne cene potekale prihodnjo sredo, 23. oktobra, od 10. do 15. ure v prostorih na naslovu Plinarniška ulica 4 v Celju, je razvidno iz objav na Ajpesu.

Družba Prevent Global je v stečajnem postopku od avgusta 2010. Foto: BoBo
Družba Prevent Global je v stečajnem postopku od avgusta 2010. Foto: BoBo

Pogoj za sodelovanje na javni dražbi je vplačana varščina. Ta je določena na podlagi izklicne cene, interesenti pa jo morajo vplačati najpozneje en delovni dan pred javno dražbo. Dražbe se lahko udeležijo pravne in fizične osebe, kupec posameznega umetniškega dela pa je med drugim zavezan poravnati tudi stroške sestave pogodbe, je med drugim razvidno iz objavljenih pogojev javne dražbe.

Stečaj pred letom 2026 ne bo končan
Stečaj družbe Prevent Global se je začel avgusta 2010, od lani novi stečajni upravitelj Marko Bandelj pa je ocenil, da pred letom 2026 ne bo končan. Med drugim se je nazadnje zavleklo pri urejanju etažne lastnine na osrednjem poslovnem kompleksu na Kidričevi 6 v Slovenj Gradcu oz. s tem povezanimi lastništvi pripadajočih zemljišč. Tamkajšnje nepremičnine so sicer do prodaje oddane v najem več najemnikom. To je tudi največje še neprodano preostalo premoženje Preventa Globala v stečaju.

Ta je terjatev v skupnem znesku nekaj več kot 43.000 evrov prijavil tudi v stečaj zapuščine prejšnjega stečajnega upravitelja Borisa Kastivnika. Kot je razvidno s končnega seznama preizkušenih terjatev, ki je objavljen na spletni strani Ajpesa, je bila omenjena terjatev v postopku stečajne zapuščine v celoti priznana.