Tudi sicer ima število sto za Smrkce poseben pomen. Poleg tega, da so vsi Smrkci (razen Ata Smrka) stari sto let, je prav toliko tudi prebivalcev njihove vasi. Foto: happysmurfday.com
Tudi sicer ima število sto za Smrkce poseben pomen. Poleg tega, da so vsi Smrkci (razen Ata Smrka) stari sto let, je prav toliko tudi prebivalcev njihove vasi. Foto: happysmurfday.com

Niso mogli biti zeleni, saj bi se izgubili v travi. Rdeča bi bila preveč kričeča, rumena pa je nekoliko ponesrečena. Preostala je samo modra.

Nine Culliford, Peyova vdova
Thierry Culliford, Peyovov sin
Takšni smrkci bodo letos preplavili številna mesta, otroci pa jih bodo lahko oživeli s svojo domišljijo. Foto: EPA
Bele Smrkce bodo otroci lahko odnesli domov in jih pobarvali po svojem okusu. Foto: happysmurfday.com

Najbrž je vsak že uganil, da gre za majcena bitja Smrkce, ki bodo 50 svečk upihnili natanko 23. oktobra. Do takrat imajo še nekaj časa, vendar pa se jim kljub temu obeta izjemno pestro leto. Ob 50-letnici so se namreč podali na turnejo, v okviru katere bodo dobesedno preplavili razna evropska mesta.

Kot obljubljajo na svoji spletni strani, se bodo, medtem ko bodo vsi spali, po vsem mestu poskrili majhni beli Smrkci. Če bodo otroci kakšnega od teh uspeli najti, ga bodo lahko odnesli domov ter ga pobarvali in obleki po svojem okusu. S svojimi Smrkci pa bodo lahko sodelovali na ustvarjalnem tekmovanju, ki ga pripravljajo v okviru praznovanja jubileja. Uradni gostitelji turneje Smrkcev bodo Bruselj, Pariz in Berlin.

V sodelovanju z zvezdniškimi imeni
V mestih se bodo predstavili tudi na posebnem Rojstnodnevnem Expu, na katerem se bodo mladi obiskovalci lahko zabavali z več kot 50 smrčjimi igrami. Ob obisku posameznih mest pa bodo razkrili tudi velikega Smrkca, kot si ga je zamislila izbrana znana oseba. Smrkca bo mogoče kupiti, izkupiček pa bo šel Unicefu. Program smrčjega leta so predstavili na uvodni slovesnosti v evropsko turnejo Smrkcev v Bruslju.

Če imate doma figurice Smrkcev, stripe ali kakršne koli druge predmete, povezane s temi bitji, nam pošljite fotografijo na Moj splet.
Peyo si zamisli bitja, ki bodo spremljala generacije
Pisalo se je leto 1958, ko so se majhna modra bitja z belimi čepicami prvič pojavila v belgijskem stripu Spirou. Vendar takrat Smrkci še niso bili v središču pozornosti, saj so bili le "gostje" zgodbe o Johanu in Peewitu, ki je bila postavljena v čas srednjega veka. Oče Smrkcev, ob katerih so pozneje odraščale cele generacije otrok, je bil risar Pierre Culliford, znan pod psevdonimom Peyo, ki si je skupaj s prijateljem Franquinom zamislil tudi smrčji jezik.

Smrkci se predstavijo
Za tiste, ki ste za Smrkce premladi ali pa že prestari, ali pa se morda preprosto ne spomnite vseh podrobnosti, ni odveč, če omenimo, da so Smrkci bitja, ki so visoka za tri jabolka. Skoraj vsi so enako oblečeni in so stari sto let. In zakaj prav modri? "Niso mogli biti zeleni, saj bi se izgubili v travi. Rdeča bi bila preveč kričeča, rumena pa je nekoliko ponesrečena. Preostala je samo modra," je ob odprtju Smrčjevega leta pojasnila Peyova vdova Nine Culliford. Le eden vidno odstopa od ostalih Smrkcev. To je Ata Smrk, ki ima brado, rdečo kapo in je star 542 let.

Med Smrkci živi v svoji mušnici tudi Smrketa, ki jo je ustvaril zlobni čarovnik Gargamel. Njegov poskus pa se je izjalovil, ko jo je ata Smrk spremenil v prijazno dekle. Tu je še smrčji dojenček, ki je v vas prišel po pomoti, a so ga Smrkci posvojili.

Čeprav je "oče" Smrkcev Peyo umrl 1992, živijo njegovi junaki naprej. Poleg omenjene evropske turneje, prinaša leto 2008 tudi album stripov, tridimenzionalni film ter razne nove igrače in igrice o Smrkcih. Navihana bitja pa čakajo seveda tudi nove, še nepovedane dogodivščine.

M. K.

Niso mogli biti zeleni, saj bi se izgubili v travi. Rdeča bi bila preveč kričeča, rumena pa je nekoliko ponesrečena. Preostala je samo modra.

Nine Culliford, Peyova vdova