Italijanski policist si ogleduje odlomljeno roko. Foto: Reuters
Italijanski policist si ogleduje odlomljeno roko. Foto: Reuters
Neptun je ostal brez desne dlani. Foto: Reuters

Po poročanju italijanskih medijev posnetki kamere, ki je postavljena v bližini kipa, kažejo, da je neki moški v zgodnjih jutranjih urah splezal na kip in mu odlomil desno dlan. Policija je že aretirala brata iz bližnjega mesta Empoli, stara okoli trideset let, ki naj bi to dejanje storila v pijanosti.

Kip je osrednji del vodnjaka (ta je znan tudi kot il Biancone), ki ga je leta 1575 zasnoval kipar Bartolomeo Ammannati, z njim pa se je poklonil toskanskim pomorskim dosežkom tistega časa.

Neptun nima pravega miru
Vodnjak so sicer dvakrat že oskrunili v osemdesetih letih. Leta 1981 so poškodovali kopita konjev, ki krasijo spodnji del vodnjaka, leto kasneje pa je neznani nogometni navdušenec, ki ga je podžgala zmaga Italije na svetovnem prvenstvu v nogometu, Neptunov hrbet pobarval z modro.

Italijanski arhitekt in kipar Bartolomeo Ammannati se je rodil v Firencah leta 1511, v tem mestu je tudi študiral skupaj z Bandinellijem, kasneje je v Benetkah in Rimu sodeloval s Sansovinom in Vasarijem, leta 1555 pa se je vrnil v Firence, kjer je med drugim po načrtih Michelangela dokončal vestibul knjižnice Laurenziana. Umetnik velja za tipičnega predstavnika poznega toskanskega manirizma.